Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

A hét-világ-jóga

bizonytalan ideig szünetel

Percze Krisztián vezetésével
minden kedden 18.00
helyszín: Sambhala Tibet Központ

j-ga-illusztr-ci-.jpg
A 7-világ-jóga alapja az élettani működések harmóniája, mellyel az egészséges test, lélek és szellem elérhető és fenntartható.

A tudatfolyamatok – gondolatok, érzelmek, akarati folyamatok – a jógagyakorlatok végzésének eredményeként nyugodtak és harmonikusan vezethetők lesznek.

A 7-világ- jóga élettani ismereteket, és gyakorlati módszereket nyújtva, ennek a tudásnak az elsajátításába vezet be. A gyakorlatokat végzők megismerkedhetnek a testhelyzetekkel, kéztartásokkal, a figyelem és légző-gyakorlatokkal, valamint mantra gyakorlatokkal.

A 7 világ jóga egy hierarchikusan egymásra épülő gyakorlat sorozat.
Minden világhoz/csakrához sajátos gyakorlatcsoportok tartoznak.  gy-k-rcsakra.jpg1.    A legalsó világhoz, az „alsó – gyökér – világhoz” tartozik az élettani ismeretek elsajátítása, ezáltal a testi egészség elérése, az életerő és a három energia (szél-tűz-víz energia) harmonikus működtetésének tudománya. Ebben a világban történik a test méregtelenítése, a csatornák megtisztítása, valamint az évszakok és az életkor általi változások kiegyenlítésére szolgáló ismeretek elsajátítása. A gyakorlatok végzése által a test alkalmassá válik a jóga testhelyzetek biztonságos és könnyed végzésére.

2.-csakra.jpg2.     A második világhoz a testhelyzetek megismerése, elsajátítása és tudatosítása tartozik. Szimbolikusan ez a „növények világa”, ahol a faágak helyzete és növekedése valamint a jógi lassú mozgása, mozdulatlansága hasonlatos. A testhelyzetek elsajátítása lecsendesíti a gondolat folyamatokat és megfigyelhetővé, irányíthatóvá teszi azokat.

 

harmadikcsakra.jpg3.    A harmadik világhoz, az „állatok világához” a mozgás, a mozdulatok, a kéztartások és azok jelentése tartozik. Ebben a gyakorlatcsoportban az ösztönök feletti uralom képessége érhető el, mert miként a legvadabb állatok, úgy az ösztönök is megszelídíthetőek a kitartás és a türelem által.

 

 

negyedik.jpg4.    A negyedik világ - az „emberek világa”, a közép világa - a befelé fordulást célozza meg. Ehhez a világhoz szimbolikusan az öt érzékszerv - az öt kapu - feletti szemlélődés és az azokon belépő jelenségek uralása kapcsolható. Ez a befelé fordulás képességének első állomása. A „játék alóli felszabadulást” jelképezi, amikor a kifelé fordulást egy befelé fordulás váltja fel, azaz a pillanat-embert elhagyhatjuk, és a halhatatlan embert kezdhetjük el magunkban kutatni. Ezen szellemi gyakorlatokkal válthatjuk fel a káros szokásokat, a felesleges időpazarlást, a szellemi tompaságot, a testi tehetetlenséget és törekedhetünk egy bensőbb, tisztább emberi állapot felé.

-t-dik.jpg5.    Az ötödik világ a félistenek vagy más néven „titánok világa”, amely szimbolikusan a torokcsakra magasságában helyezkedik el. Ehhez a világhoz a tudatáramlások tudatosítása tartozik. Ezen a ponton lépnek be a légző gyakorlatok, melyek legelső tagja a spontán légzés szemlélése: a levegő finom áramlásának figyelemmel kísérése az orrnyílásoknál. Ezen a ponton még nem tudunk a légző gyakorlatokba mélyebben betekinteni, viszont a légzés áramlásának figyelése minden légző gyakorlat alapja.

hartodik-csakra2.jpg6.    A hatodik világ az „istenek világa”, ami szimbolikusan a homlok közepén található. Ehhez a világhoz az öt elem - föld, víz, tűz, levegő, éter - feletti szemlélődés, azok sajátosságainak tudatosítása tartozik. Ebben a gyakorlatcsoportban a szellemi dolgok általi életvezetés megerősödik.  

 


hetedik-csakra.jpg7.    A hetedik, a legfelső világ az „istenek feletti világ”, az idő világa. Az idő az isteneken is uralkodik - úgy mondják, hogy addig él egy isten, amíg áldoznak neki.

Ha ezeket a gyakorlatokat birtokoljuk, a tudat és a test könnyű, tiszta és szabad lesz. Ne feledjük, hogy a testtartás akkor válik tökéletessé, amikor a megvalósításra tett erőfeszítés megszűnik és eltűnik a testben a kényszermozgás. Ezen gyakorlatok rendszeres végzésével egy időtlen és egyetemes rendszerhez kapcsolódhatunk hozzá - megtisztulnak az érzékszervek és a többi lénnyel való azonosság-tudat ébred fel bennünk.

A foglalkozásokon minden alkalommal minden világot érintünk, így bármikor be lehet kapcsolódni – a gyakorlat végzése idomul a megszerzett képességekhez.

 

Webgalamb