Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma üzenete a Bön hagyományról

"A Bön hagyományt általában összekapcsolják a Zhang Zhung királysággal, mely a Kailash hegy környékén és Tibet nyugati részén létezett a hetedik században uralkodó Songtsen Gampo tibeti király idejéig. Mi, Tibetiek, tiszteljük a Bönt, mint őseink törzsgyökeres vallását és kulturális hagyományát, mely forrása és megtestesítője a tibeti életmód számos aspektusának. Mikor a buddhizmus a Hó Országába érkezett, a legtöbb tibeti buddhistává vált. Mindazonáltal, a Bön fennmaradt, és megtapasztalta a fejlődés szakaszát valamint az újraéledést; a XIV. század óta, a kínai megszállásig az ország számos részén gyakorolták."

A Bön Tradíció örökül hagyta a jelen nemzedéknek a filozófia oktatásának és gyakorlatának, a kolostori fegyelemnek, a szertartásnak és a meditációnak erős örökségét. E hagyomány ösztönzi az irodalmi tanulmány, a vibráló vita és a személyes elmélkedés kombinálását.

A Bön kolostorok, szerzeteseik és lámáik (tanítóik) ugyanannyit szenvedtek a zűrzavartól, miután a kínaiak megszállták Tibetet, mint buddhista honfitársaik. Egy maroknyi odaadó tanító volt felelős a Bön gyakorlók spirituális és kulturális erőátadásának megőrzéséért és továbbadásáért.

Itt az indiai számkivetettségben, Dolanji-nál a hegyekben (Himachal Pradash) a Bön gyakorló közösség megalapozott egy bázist, ahol nagy erőfeszítéseket tettek a Bön gyakorlók életmódjának megőrzésére. Hasonlóan a négy Tibeti Buddhista hagyományhoz, a Bön gyakorló közösség követeket választ a Tibeti Emberek Képviselőinek Gyűléseire.

A központi bázis a Tashi Menri Ling Kolostor, ahol a fiatal szerzetesek megkapják a teljes hagyományos képzést. A nyelvtan, az orvostan, az asztrológia és a költészet órákon kívül modern képzésben is részesülnek. Saját szememmel láttam, hogy a diákok jó lehetőségeket kapnak tanulmányaik folytatására és a szerzetesek jó nevelésben részesülnek. Ezért bármely támogatást szívesen fogadok, hogy továbbíthassam a kolostornak."
Tenzin gyatco a XIV. Dalai Láma

Webgalamb