Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujából származó diófát visznek Indiába

2014. szeptember 4./MTI/Ma.hu/TibetPress

eredeti cikk

A kőrösi diófacsemetét a szülőföld szimbolikus ajándékának szánják.

Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujából, Csomakőrösről származó diófacsemetét visz Indiába Gazda József, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Egyesület elnöke.

Gazda József kedden utazott el Delhibe, hogy részt vegyen az Indira Ghandi Nemzeti Művészeti Központ és a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett Kőrösi Csoma Sándor-szimpóziumon. A csütörtökön és pénteken tartandó rendezvény után Dardzsilingbe is ellátogat a székelyföldi keletkutató sírjához.

A Delhiben hetedik alkalommal megszervezett szimpózium idei témája a buddhizmus továbbélése a tibeti irodalomban és művészetben. A rendezvény keretében indiai, amerikai, angliai, ausztriai, erdélyi, hollandiai, koreai, lengyelországi, magyarországi és németországi meghívottak tartanak előadásokat. A résztvevők között szerepel Bethlenfalvy Géza orientalista, a delhi magyar kulturális intézet volt vezetője és Köves Margit, a delhi egyetem magyar tanára is.

Gazda József az MTI-nek indulásakor elmondta, hogy a kőrösi diófacsemetét a szülőföld szimbolikus ajándékának szánja. A rendezvény indiai szervezőivel közösen döntik majd el, hogy Delhiben vagy Dardzsilingben, Csoma Sándor sírja közelében ültetik-e el. A szervezők arra kérték, hogy Kőrösi Csoma Sándor erdélyi, székelyföldi kultuszáról tartson előadást. A Delhiben bemutatandó dolgozatában azokból az előadásokból is merített, amelyeket a kovásznai Csoma-konferenciák előadói tartottak.

Hozzátette, évtizedek óta foglalkozik Kőrösi Csoma Sándor szellemi örökségének az ápolásával, de most először nyílik lehetősége arra, hogy eljusson Indiába, a székely keletkutató sírjához.

A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Egyesület 1990 óta minden év áprilisában megszervezi Kovásznán és a szomszédos Csomakőrösön a Csoma-napokat. A rendezvény keretében évről évre Csoma Sándor-konferenciát is tartanak, amelyre egyfelől azokat hívják meg, akik a székely tudós életútját kutatják, másfelől pedig azokat, akik olyan területeken tevékenykednek, amelyeket Kőrösi Csoma Sándor maga is kutatott.

Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) a magyarság keleti gyökereit kutatni indult el Ázsiába. Utazása kitűzött célját nem sikerült teljesítenie, de a tibeti nyelv első szótárának és nyelvtanának megalkotójaként az utókor a tibetológia megteremtőjeként tiszteli.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb