Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kőrösi Csoma Sándor Napok Kovásznán

2012. április 14. /mti.hu/TibetPress

Kovásznán 23-ik alkalommal rendezte meg a hétvégén a Kőrösi Csoma Sándor Napokat a nyelvtudós, őshazakutató, orientalista emlékét ápoló közművelődési egyesület.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület a rendszerváltás óta minden évben tudományos konferenciával, népi hagyományőrző előadásokkal, képzőművészeti kiállítással, tanulmánykötet megjelentetésével tiszteleg a hely legnagyobb szülöttének emléke előtt. Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluja, Csomakőrös ma közigazgatásilag Kovászna városhoz tartozik.

A rendezvénysorozat egy-egy – Kőrösi Csoma életművével kapcsolatos – tematikát választ: idén, a tibetológus halálának 170-ik évfordulóján a tiszteletére rendezett tudományos konferenciát a népek lelki életének, a vallásosságnak szentelték, a képzőművészeti tárlatot pedig „Szakrális tér” címmel rendezték meg.

„Több mint harminc előadónk volt, több mint húszan magyarországiak, de volt köztük három mongol is: egy nyelvész, egy régész és egy filmes, aki a hunokról készít filmet. A mongol régészt szólaltattuk meg a gyertyás-fáklyás megnyitón is: érdekes volt, ahogy ő megköszönte nekünk, hogy a hunok örökségét és szellemiségét a székelység élteti” – mondta az MTI-nek Gazda József, a hagyománnyá vált rendezvénysorozat kezdeményezője és főszervezője.

Hozzátette: a testvérvárosokból - Nagykanizsáról, Pápáról, Csengerből – csaknem száz vendég érkezik ilyenkor, de most jöttek érdeklődők Szovátáról, Debrecenből is, akiket a konferencia témája, a kulturális fesztivál rendezvényei vonzanak Kőrösi Csoma Sándor szülőföldjére.

A Kőrösi Csoma Sándor közművelődési egyesület hagyományos emlékérmét idén Erdélyi István budapesti régész kapta és folytatódik a Csoma-kutatók munkáit összegyűjtő tanulmánykötetek kiadásának hagyománya is, a tavalyi konferencia anyagának közzétételével. „Ez forrásértékű, tudományos jelentőségű kiadványsorozat, amelyben óriási ösztönző erő van, mert így a publikálás lehetősége is motiválja azokat, akik Csoma munkásságát kutatják” – magyarázta Gazda József.

A Körösi Csoma Sándor Napok fővédnöki szerepét évek óta Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete vállalja. Az MTI-nek ezt azzal indokolta: „ebben benne van az a mély köszönet és nagy elismerés, amelyet Magyarország tanúsít Gazda József civil kezdeményezése, az csomakőrösiek, Kovászna városa és Kovászna megye iránt - ez tényleg egy nagyon fontos rendezvény és reméljük, hogy nagyon sokáig fennmarad.”

Füzes Oszkár hozzátette: Kőrösi Csoma Sándor esetében olyan jelentős tudósról van szó, aki bebizonyította, hogy egy kicsi faluból elindulva is meg lehet hódítani a szó tudományos értelmében a világot. Ezzel összhangban áll az, ahogyan a szülőföldjén „egy civil kezdeményezésből egy tudományos és szakmai szempontból is jelentős rendezvény nőtt ki” – mondta a nagykövet.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb