Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"A magyarok megértik a tibetiek szenvedését" - interjú Thupten Pema lámával (III., befejező rész)

2016. február 4./Kuruc.info.hu/TibetPress

eredeti cikk

Az előző rész: "Nem gondolom, hogy Tibet teljesen szabaddá válhat" - interjú Thupten Pema lámával

Az interjút Hendrey Tibor, a Sambhala Tibet Központ vezetője készítette.

HT: Engedjen meg egy provokatív, de annál aktuálisabb kérdést; a buddhizmus jobb, hasznosabb vallás, mint a többi? A nyugatiaknak megvan a saját vallásuk, miért népszerű mégis ennyire a tibeti buddhizmus?

TL: Azt egyáltalán nem mondhatjuk, hogy jobb, mint más vallás. A dalai láma példájával élve: egy étteremben sokféle étel van. Ha bemegy húsz ember enni, mindenki mást választ. Ha egy kicsit profán is a hasonlat, ez így van a vallásokkal is. Más-más időszakokban, századokban más-más vallásokra volt igény, hogy az emberek fejlődhessenek. Így a vallás olyan, mint az étel; ehetsz bármit az asztalról. Ha magas a vérnyomásom, nem eszem zsírosat… Igen, gyakran hallom én is, hogy a buddhizmus mélyebb magyarázatokat ad, hatékony és valós magyarázatokat. Ez igaz, ebben hiszek. Mert a buddhizmus a szabadság vallása. Szabad vallás, nem diktatórikus. Még ha a dalai láma beavatást is ad 30-40 ezer embernek, akkor is választhatnak, hogy kérik-e vagy sem. Azt mondja, ha ezt és ezt a vizualizációt elvégzed, akkor megkapod a beavatást, de dönthetsz úgy, hogy nem csinálod, hogy nem kéred. Ez a te választásod. Ezért gondolom, hogy népszerű, mert toleráns, amire a világnak és a vallásoknak nagyon nagy szükségük van manapság.

HT: A dalai láma manapság, ha szabad így fogalmaznom, felkapott személyiség. Ha átgondoljuk, talán nem véletlenül. Hosszú ideje a világ egyik leghitelesebb, ha nem leghitelesebb közéleti személyisége, politikusa, egyházi vezetője, uralkodója. Most már nem csak az úgynevezett hétköznapi emberek számára vonzó és szimpatikus, hanem politikusok, művészek és közéleti személyiségek is szeretik magukat hitelesebbé tenni, ha találkoznak vele. Mi ennek a népszerűségnek az oka, mitől válik valaki az elmúlt évtizedek során töretlenül egyre szeretetre méltóbbá?

TL: A tibetiek és sok követője számára őszentsége a dalai láma Avalókitésvarának, tibetiül Csenrézinek, az Együttérzés Buddhájának megtestesülése. Létének értelme, hogy minden érzőlény javát szolgálja. Őszentsége, a dalai láma a szeretet és az együttérzés által az egyetemes testvériséget hirdeti. Üzenete, hogy az emberi lények mindegyike, a hétmilliárd emberi lény mind-mind a boldogságot keresi. Azt mondja, ahhoz, hogy jelentőségteljes, értelmes életet éljünk, meg kell próbálnunk segíteni másoknak. Ha valaki nem tud segíteni másokon, legalább ne ártson másoknak, és semmiképpen ne bántson másokat. Annak ellenére, hogy ő maga száműzöttként él, és saját országában rettentő nehéz körülmények között élnek a tibetiek, soha nem adta fel filozófiáját, vagyis, hogy békés úton, erőszak nélkül harcol egy szabad Tibetért. A szeretetről és az együttérzésről szóló egyszerű, de annál mélyebb üzenete miatt az egész világon szeretik és tisztelik. Ma is, a XXI. században is vannak háborúk, konfliktusok, viták politikai, vallási és gazdasági okokból. Őszentsége, a dalai láma a háborúk és az erőszak ellen beszélt. Mindig hangoztatja, hogy az erőszak csak erőszakot szül. Ezért párbeszédre szólítja fel a szembenálló feleket, bármely probléma megoldására, és ezt teszi a tibetieket elnyomó kínaiakkal felé is. Fontos üzenete miatt lényeges és haladó személyiséggé vált az egész világ számára.

HT: A dalai láma őszentsége lemondta számos decemberi és januári programját. Többek között a várva várt Kálacsakra szertartás-sorozatot is törölték Ladakban. Rövid időn belül őszentsége egészségi állapotáról érkeztek aggasztó hírek. Mi az őszinte igazság a dalai láma állapotáról?

TPL: Őszentsége szellemileg és fizikailag nagyon nagy terhelés alatt van. Talán mondhatni, hogy politikusok, közéleti emberek és vallási vezetők közül a legtöbbet utazik, és a legaktívabban munkálkodik az érző lényekért. A dalai láma kondicionáltságánál fogva mindezeket a teendőket bámulatos együttérző energiával és jó kedvvel teszi. Emellett őszentsége egészségére nagy gonddal vigyázunk, hiszen nekünk csak egy dalai lámánk van, akinek nagyon sokat köszönhetünk, hogy egyáltalán Tibet még létezik. A jóslatok szerint őszentsége hosszú életű lesz, de ez nem azt jelenti, hogy ne kiemelkedően vigyázzunk rá, és ne fordítsunk nagy figyelmet egészsége megőrzése érdekében.Őszentségét jelenleg prosztataproblémákkal kezelték, és a kezelés után kitűnő állapotban van. Természetesen a tibeti közösség szinte folyamatosan imádkozik őszentsége egészségéért a Hosszú Élet imájával. Ez nem azért történik, mert a dalai láma kritikus állapotban van, hanem azért mert a mi hagyományunk nagyon nagy tisztelettel viselkedik a nagy tanítói iránt, és szinte minden pillanatban hosszú életükre és jó egészségükre gondol, hogy minél tovább szolgálhassanak az érző lények érdekében.

HT: Tiszteletre méltó Thupten láma, milyen benyomása van Magyarországról és az itt élő emberekről?

TPL: Sok helyen jártam és járok most is Európában, és minden lehetőséget kihasználtam, hogy kultúráról, vallásról és politikáról beszéljek. Most először eljutottam Magyarországra, és öt előadást tartottam, amely lehetőséget igen tisztelt meghívóimnak, Mariannak és Zsuzsának, valamint a Sambhala Tibet Központnak köszönhetek. Jó benyomásaim alakultak ki itt Magyarországon, Budapest gyönyörű, tiszta város, a Duna, a Vár, a Parlament és az egész város - minden gyönyörű. Békés és boldog vagyok itt. Nagyon köszönöm a magyar embereknek, hogy itt lehettem és beszélhettem magamról és a gondolataimról. Tudom, hogy a magyarok is sokat szenvedtek a két világháborúban, és más népek elnyomása alatt is, lehet, hogy ma sem könnyű, de az emberek mégis határozottak és erősek voltak, és jó motivációval tovább tudtak haladni az úton. Szeretném megköszönni ezt nekik a világ nevében. A magyarok megértik a tibetiek szenvedését, mert a helyzetük bizonyos szempontból hasonló volt. Köszönöm mindenkinek, hogy itt lehettem. Tashi delek! Jó szencsét!

HT: Tiszteletreméltó Thupten láma, köszönöm a beszélgetést és a válaszokat.

TL: Én köszönöm az interjút.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb