Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A CNN forgatócsoportját fel- és letartóztatták, miközben Kína Tibetet leckézteti

2012. február 4. /Kína-Szecsuán tartományCNN.com/TibetPress

2012. január 31./Szecsuán tartomány, Nyugat-Kína/CNN

Este 10 óra után távoli fényt pillantunk meg. Több mint három órát utaztunk szeles, jeges úton Nyugat-Kínában. Abban reménykedünk, hogy elérjük a Tibeti Autonóm Területet, Szecsuán tartomány autonóm hegyi zónájában, azt a területet, ahol a jelentések szerint az erőszak egyre növekszik. Nagyon közel kerültünk uticélunkhoz, és akkor láttuk meg a távoli fényt.

Perceken belül megállít bennünket egy rendőr, elemlámpával az arcomba világítva. Kínai vezetőnk már az autón kívül van. Úgy tűnik, ma éjszaka már biztos nem megyünk tovább.  

Az utat elzáró blokádokból, mint amilyen minket is megállásra késztetett nagy sok van szétszórva a vidéken. A tibetiek és a kínai biztonsági erők konfliktusát a hatóságok hetekig titkolták.

Buddhista szerzetesek és szerzetesnők rituális öngyújtásokat követtek el az elmúlt időkben. Ez a tiltakozásnak egy drámaian szörnyű módja, a folyamatos kínai elnyomás ellen.

Tibeti tiltakozások időrendben Kínában

Ahogy autónk visszafordul, sofőrünk tibeti kapcsolatot keres. Az az érzésünk, hogy valami komoly dolog történik. A tibetiek azt mondják, hogy a város tele van rendőrrel és katonával. Később helyi hírforrások azt jelentették, hogy két tibetit megöltek a tüntetésen.

A hegyekben sok, han kínaiak által lakott város fekszik, amely etnikum domináns Kínában. A házakból villanyfények pislákolnak, jelezve az emberek mindennapi teendőit. Beszélgetve velük, azt mondják, hogy ők nem foglalkoznak a tibetiekkel. Lustának tartják őket, és azzal vádolják a tibetieket, hogy állami alamizsnából élnek.

Egy helybéli nő panaszkodik, hogy erőszakos tibeti galerik han kínaikat támadnak meg. A helyi média jelentései szerint, már több, mint egy tucat embert öltek meg. Hisztérikus vakbuzgóság és félelem érezhető mindenütt. A vidék hemzseg kormányzati titkosszolgálatot teljesítókkel, sok rendőrrel és katonai járművel. A terület jeletősebb része zár alatt van.

Csengdu fővárosában hajnalban rendőrségi járművek  mozognak. Hamarosan minden sarkon, felfegyverzett rendőrök ellenőrzik az utakat. Szorosabbá teszi a szorítást a tibetiek által sűrűn lakott területeken.

Nehéz oylan embert találni aki beszél. Egy sarkon fiatal szerzeteseket látunk és megszólítjuk őket. Belegyeznek, hogy  a lakónhyelyükre visznek minket egy interjúra. Egy kis egyszobás lakásban,  négy ágy közé szorítva, a szerzetesek elmondják, hogy hogy a hatóságok a tűréshatár végéig gyalázzák és zaklatják őket. "Már nem bírom tovább" - mondja egyikük. Távol vannak hegyi otthonaiktól, elzárva minden kommunikációtól, úgy hogy még telefonálni sem tudnak. "Sehova nem tudunk menni, hiába is akarunk. Láthatja mennyi biztonsági ember van odakint. Bárhová megyünk, mindenütt figyelnek minket. Sehová sem mehetünk"- mondja. Azt kérdezzük fél-e de csak a falon lévő Buddha képre néz, és mosoly van az arcán. "Nem tudom elmagyarázni, hogy miért, de nem félek - válaszolja végül."

Erszényükben a szerzetesek emléktárgyat hordanak spirituális vezetőjükről a Dalai Lámáról, de túl szent és veszélyes ahhoz, hogy megmutassák nekünk. "Ezek az amulettek jelentik az álmainkat.  Azt kívánjuk, amit minden tibeti leginkább kíván, hogy a Dalai Láma térjen vissza Tibetbe, a Potala Palotába."

Tudnak a szerzetesek szörnyű önégető cselekedeteikről, és azt mondják, támogatják őket, és esküsznek arra, hogy ez addig folytatódik, amíg a kínaiak el nem hagyják Tibetet.

A kínai kormány ezeket az embereket, veszélyes megosztó elemeknek nevezi, de ők mégis elhatározták, hogy  szabad Tibetet akarnak. Az interjú alatt végig figyeltek bennünket. Később követték járművünket és sofőrünk azt mondta, hogy a családja fenyegető telefonhívásokat kapott. A repülőtérre vezető uton egy gyanús autó járművünk hátuljához tapad. Utunkat folytatva, talpig beöltözött biztonsági erők követtek bennünket, akik folyamatosan mobiltelefonon beszéltek.

Nyilvánvalóan a repülőtéri biztonsági erőkkel beszéltek, aminek következménye képpen, tisztázni a helyzetet, a rendőrség feltartóztatott bennünket. Hamarosan bevittek bennünket egy repülőtéri rendőrörsre. Itt letartóztattak és  öt órán keresztűl vallattak bennünket. A rendőrök elvettékk videófelvételeinket. Azt akarták tudni, hol voltunk, kikkel beszéltünk és mit csinálunk itt és egyáltalán  miért foglalkozunk a témával.

Később a kínai hatóságok kitiltják a CNN-t Kínából, miután riportunk megszellőzteti a tibeti etnikai területen történteket. Panaszok és ellenpanaszok a sötétségben. Nekünk is vannak kérdéseink, de arre a hatóságok nem válaszolnak - csak erőszakkal. Mindez Nyugat-Kína hegyeiben játszódik a némaság titkos fátyla alatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb