Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

UN Főbiztos, Pillay: Kínának sürgősen tennie kell az emberi jogok alapvető megsértése ellen a tibeti régiókban

2012. november 5./TibetPress

Genf/2012. november 2.
Az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosa, Navi Pillay, pénteken felszólította Kínát, hogy sürgősen kezelje a régóta fennálló sérelmeket, amelyek a tiltakozás ijesztően növekvő és elkeseredett módjára kényszerítették a tibetieket, többek között sorozatos önfelgyújtásokra.
Az Emberi Jogi Főbiztos Asszony azt mondta, elkeserítik a „hírek az állítólag folyamatos erőszakról a tibetiekkel szemben, akik alapvető emberi jogaikat akarják gyakorolni, ami a szólás -, a gyülekezési és vallási szabadságot illeti” és rámutatott arra, hogy „ jelentések érkeznek bebörtönzésekről és nyom nélkül eltűnt emberekről, aránytalan katonai erő bevetéséről békés demonstrálókkal szemben és a tibetiek kulturális jogainak csorbításáról”.
 
Az esetek közt található az a 17 éves lány, akit súlyosan bántalmaztak és három év börtönre ítéltek olyan szórólapok terjesztéséért, amelyek Tibet szabadságát és a Dalai Láma visszatértét követelték. Másokat négy és hét év közötti börtönre ítéltek elbeszélések írásáért, filmek készítéséért vagy tibeti eseményekről szóló képek kijuttatásáért Kínán kívülre. Komoly aggályok merültek fel a bírósági tárgyalások elfogulatlanságát illetően, és a bebörtönzöttek kínzásával és embertelen bánásmóddal kapcsolatban.

“Számos levélváltás történt a kínai kormánnyal ezekben az ügyekben. De többet kell tenni az emberi jogok védelmében és a törvénysértések megelőzésére,” mondta Pillay Asszony. “Felszólítom a kormányt arra, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezés és a szólás szabadságát, és engedjen szabadon minden bebörtönzött személyt, akiket pusztán ezeknek az egyetemes jogoknak a gyakorlásáért vettek őrizetbe.”

Az Emberi Jogi Főbiztos Asszony a tibetieket is felkérte, tartózkodjanak a tiltakozás olyan szélsőséges formáitól, mint az önfelgyújtás és sürgette a közösségi és vallási vezetőket, vessék latba befolyásukat és állítsák meg az emberi életek tragikus elvesztését.

“Megértem a tibetiek elkeseredettségét és türelmetlenségét, amely ilyen szélsőséges tettekre ragadta őket,” mondta, “de más módon is nyilvánosságra lehet hozni ezeket az érzéseket. A kormánynak is fel kell ismernie ezt és meg kell engednie a tibetieknek, hogy kifejezhessék érzéseiket és véleményüket a megtorlástól való félelem nélkül.”

A Főbiztos sürgette a kormányt, hogy jó indulata jeleként és a bizalom megalapozásaként, engedjen be elfogulatlan és független megfigyelőket a területre és függessze fel a média tagjainak kitiltását onnan. Megjegyezte, hogy 12 függőben maradt kérés van az Egyesült Nemzetek különleges megbízottai részéről, akik különböző emberi jogi kérdéseket akartak vizsgálni, köztük egy a vallásszabadságról. Az országonként rendszeresen kötelező Emberi Jogi felmérések idején Kína elkötelezte magát, hogy felgyorsítja az együttműködést a speciális eljárásokkal. Pillay Asszony felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé bejutásukat a területre.

“A társadalmi stabilitást Tibetben soha nem fogják elérni megszigorított biztonsági intézkedéseken és az emberi jogok elnyomásán keresztül,” mondta. “A mélyben meghúzódó problémákat fel kell tárni és orvosolni, és felszólítom a  kormányt, hogy komolyan fontolja meg azokat az ajánlásokat, amiket különböző emberi jogi szervezetektől kapott valamint használja fel azokat a tanácsokat, amelyeket az Egyesült Nemzetek független emberi jogi szakértői javasolnak.”

A nemzetközi emberi jogi szervezetek ajánlásai között Kínának a tibeti helyzet rendezésére többek közt ezeket találjuk:

- Az ENSZ Különleges Megbízott az ételhez való jogról, Olivier De Schutter, javasolta a nomád pásztorok erőszakos áttelepítésének felfüggesztését, akik a tibeti lakosság többségét alkotják, és hathatós konzultációra hívta fel az érintett feleket.

 - Az ENSZ Bizottság a Diszkrimináció Minden Formájának Felfüggesztéséért (CERD) javasolta Kínának, hogy az autonóm kisebbségi területek demográfiai összetételének megváltozását eredményező mindenféle törvényt vagy anyagi jutalmat vizsgáljanak felül. A CERD azt is javasolta, hogy az állampárt gondosan vizsgálja ki és fontolja meg a 2008. márciusi zavargások gyökerét, különösen az etnikumon belüli erőszakot, és a helyzet súlyosbodásának okait.

- Az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága 2008. novemberében javasolta, hogy Kína folytasson alapos és független vizsgálatot a 2008-as zavargások idején történt eseményekről, beleértve a jelentések alapján súlyos katonai erő alkalmazását békés tüntetők ellen, különösen a szerzetesekkel szemben, Kardze megyében, Ngaba megyében és Lhászában; és a letartóztatott illetve őrizetbe vettek állítólagos megkínzásáról.
 
“A hivatalom azt is készséggel vállalja, hogy konstruktív módon segítsen a régióban ezeket az ügyeket kezelni és szívesen közreadjuk a világ más részein jól bevált gyakorlatot a kisebbségek védelmére,” tette hozzá Pillay Asszony.

ENDSUN Human Rights, országos oldal – Kína: http://www.ohchr.org/EN/Countries/AsiaRegion/Pages/CNIndex.aspx
UN Human Rights, kövessen minket a közösségi médiában:Facebook: https://www.facebook.com/unitednationshumanrights
Twitter: http://twitter.com/UNrightswire
Google+ gplus.to/unitednationshumanrights
YouTube: http://www.youtube.com/UNOHCHR
Nézze meg a Universal Human Rights Indexet itt: http://uhri.ohchr.org/en

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb