Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ujgur írók, költők zenészek Budapesten

2011 február 19./MTI/Barikád

Az ujgur kultúra megismertetésére, az ujgur-magyar kulturális párbeszéd elősegítésére az Uyghur PEN 28 fős delegációja érkezik Budapestre vasárnap és vesz részt irodalmi eszmecseréken, fölolvasásokon szerdáig a Magyar Írószövetség székházában.

Weiner Sennyey Tibor költő, az egyik szervező elmondta az MTI-nek, hogy a Magyar Írószövetség, a Magyar PEN Club, a kulturális tárca és a Nemzetközi PEN Club összefogásával jön létre a budapesti találkozó az ujgur írókkal, költőkkel.   

Hétfőn az írószövetségi felolvasásokon elsősorban ujgur, de magyar írók és költők műveivel is találkozhat az érdeklődő közönség. Késő délután Szörényi László irodalomtörténész professzor, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója tart előadást Az ujgur-magyar őstörténeti kapcsolatok a népzenekutatás fényében Stein Aurél keletkutató munkásságától Bartók Béla népdalgyűjtésein keresztül napjainkig. Este a London-Uyghur Ensemble nevű, tradicionális ujgur zenét játszó londoni székhelyű zenekar koncertjét tartják meg.   

Az öttagú együttesben egy énekes van, hárman hosszú nyakú húros hangszert szólaltatnak meg, míg negyedik társuk ütős hangszeren játszik. A rendezvény első teljes napja, a második és harmadik nap délutánja nyitott a nagyközönség számára. A programokra ingyenes a belépés - tette hozzá.    

Az ujgurok rokon népnek tekintik a magyart és nagy örömmel jönnek ismerkedni. Az Uyghur PEN 2009 nyarán alakult Isztambulban, tavaly a kirgizisztáni Biskekben szervezett a Nemzetközi PEN Club az Uyghur PEN-nel konferenciát helyi és ujgur íróknak, költőknek. Budapesten tartják az ujgur írószervezet harmadik kongresszusát és egyben kulturális találkozót - jegyezte meg Weiner Sennyey Tibor.    

A konferencia után irodalmi összeállítást közöl a Magyar Napló kortárs ujgur szerzők magyarra fordított műveiből. A rendezvény médiapartnere a www.irodalmijelen.hu nevű honlap, amelyen rendszeresen frissülő információkkal, a programmal, a résztvevőkkel és a szervezőkkel ismerkedhet meg az olvasó.   

Az ujgurok lakta vidék, a Hszincsiang (Xinjiang)-Ujgur Autonóm Terület Kína északnyugati részén találtható.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb