Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Új börtön Lhászában: politikai foglyok szigorúbb őrizet alatt, korlátozó cellák

ICT - 2006. január 20.

Tibetben, Lhászához közel egy több száz fő - főként politikai foglyok, köztük szerzetesek és szerzetesnők - befogadására alkalmas börtön nyílt. A Peking által Qushuinak nevezett börtön Lhászától délnyugatra található, és bár már 1960 óta létezett, mint átnevelő intézet, külföldi megfigyelők számára csak most vált ismertté. Az új börtönt jól ismerő politikai fogoly így jellemezte azt az ICT-nek: "Kívülről valóban úgy tűnik, hogy a börtön új, belül azonban még a Drapchi börtönbelieknél is keményebb feltételek uralkodnak."

Az ENSZ "kínzásügyi" különleges referense, Dr. Manfred Nowak Kínában tett 2 hetes látogatása alatt 2005. december 5-én felkereste az új börtönt, és beszélt politikai foglyokkal, akiket a Drapchi börtönből költöztettek át. Egy, a börtönt meglátogató tibeti tapasztalata szerint sok foglyot sötétzárkának nevezett, természetes fényt nélkülöző, rosszul felszerelt büntető vagy magánzárkában tartanak fogva.

A fent említett politikai fogoly, aki ma száműzetésben él, elmondta: "A Drapchiban a zárkából látni lehetett az eget, néha a hegyeket is, de az új börtönben kisebbek az ablakok, ráadásul magasabban is vannak, a zárkák szintén nyomasztóbbak. A Qushui börtön elhagyatottabb területen van, aminek szerintem az az oka, hogy a politikai foglyokat távol tartsák Lhászától és más foglyoktól, így senkivel sem tudnak kapcsolatot tartani." Az új börtönben még szigorúbb őrizet alatt vannak a rabok, mint a Drapchiban.

Legalább 25 politikai fogoly, köztük szerzetesek és szerzetesnők töltik a Drapchiban büntetésüket, mert békés tüntetésen vettek részt. Őket Chushurból szállították át 2005 nyarán. A legismertebb fogoly, aki Drapchiba került, a 30-as évei végén járó volt diák, Lobsang Tenzin, akit gyilkossággal vádoltak, s halálra ítéltek, ezt az ítéletet később életfogytiglani, még később 20 éves börtönbüntetésre módosították.

Az ENSZ "kínzásügyi" különleges referense úgy találta, hogy az épület új, a börtönkörülmények pedig sokkal jobbak, mint a Drapchiban. A jelentés nem részletezte a börtönkörülmények milyenségét. A Tibeti Autonóm Területre tett hivatalos látogatások kizárólag a hatóságok szigorú felügyelete alatt lehetségesek, és a látogatók csak a gondosan előkészített részeket láthatják. Az ENSZ kínzásokkal foglalkozó bizottságának referense kiegészítette a látogatásáról tett feljegyzéseket a következőkkel: "A rabokkal folytatott beszélgetések során a referens a félelem nyilvánvaló jeleit érzékelte, valamint azt, hogy a foglyok nem mertek nyíltan beszélni, aminek előző látogatásai során nem látta jelét."

Több évtizedig tartott mire Kína elismerte, hogy a Tibeti Autonóm Területen egynél több börtönt működtet. 2004-ig a kínai hatóságok 3 (megbízható foglyok részére fenntartott) börtön létezését ismerték el a Tibeti Autonóm Területen. Ez a 3 eddig hivatalosan elismert börtön a Drapchi, a Powo Tramo (Tibeti Autonóm Terület 2. számú börtön) és a lhászai börtön, az Utritru észak-keletre a Jokhang templomtól.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb