Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tüzet nyitott a mianmari rendőrség a buddhista tüntetőkre

2018. január 17./MTI/TibetPress

eredeti cikk

Tüzet nyitott a mianmari rendőrség kedd éjszaka buddhista tüntetőkre, akik megpróbáltak elfoglalni egy kormányzati épületet a muzulmán rohingják lakta Arakán államban, a rendőrség tájékoztatása szerint hét tiltakozó meghalt, 13-an megsebesültek, többek állapota válságos.

Az AFP hírügynökség megszólaltatta a mianmari rendőrség szóvivőjét, Mjo Szoét, aki szerint a rendőrök először távozásra szólították fel a tömeget, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe gumilövedékekkel, de mivel a tüntetők nem engedelmeskedtek, éles lőszert kellett használniuk a tömegoszlatáshoz.

A tüntetők kövekkel dobálták a biztonsági erőket. Tin Maung Szve, az arakáni kormány titkára azt mondta, hogy egyes tüntetők megpróbálták elvenni a rendőrök fegyvereit. A rendbontásban húsz rendőr is megsérült.

Az eset Mrauk U településen történt. Mintegy négyezer buddhista vett részt a hatóságok által nem engedélyezett, erőszakba torkolló rendezvényen, amelyen az ősi buddhista Arakán királyságra emlékeztek. A szóvivő szerint szerda reggelre már nyugalom volt a városban.

A zömében rohingják lakta Arakán államban rendkívül feszült a helyzet tavaly augusztus óta, amikor is a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett a rohingják ellen, miután rohingja lázadók több rendőrőrsöt támadtak meg. Azóta mintegy 650 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a szövetségi államban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt.

A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

A zavargások Mrau U városában néhány órával az után kezdődtek, hogy Banglades és Mianmar megállapodott abban, két év alatt hazatelepítik Bangladesbe menekült rohingjákat. Banglades öt tranzittábort létesítene a területén a hazatelepítendők számára, és onnan szállítanák őket folyamatosan át két mianmari fogadótáborba. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődik a menekültek hazatelepítése.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb