Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibet politikai jövőjét eldöntő ifjúsági fórum zajlott Öt Ötven néven/HUN

2018. szeptember 12./CTA/TibetPress

Dharamszala, 2018. augusztus 17.
A négy napos Öt Ötven elnevezésű ifjúsági fórum Lobszang Szangaj, a Központi Tibeti Kormány vezetője, a tibeti emigráns parlament szóvivője, Khenpo Szonam Tenphel és a menekült tibetiek több vezető politikusa jelenlétében nyitották meg Imperial Heightsban.

A Lobszang Szangaj elnökségével vezetett tanácskozás Tibet politikai jövőjéről tárgyalt és a tibeti szabadságmozgalom erősítéséről. Az esemény a Prágai Fórum 2017 októberében tartott rendezvény folytatása, amelyen 21 ország 180 résztvevője vett részt a három napos eszmecserén, ami tibeti politika és tibeti ellenállás különböző aspektusairól szólt.

„Mekkora megtiszteltetés számomra, hogy a világ különböző részeiről érkező tibeti ifjúságunk legjobb, legfényesebb tagjait köszönthetem itt Dharamszalában – mondta Lobszang Szangaj nyitóbeszédében. „Önök közül százat a Kiválasztási Bizottság jelölt ki alapos mérlegeléssel az első 5/50 fórumra. Mindegyikőjük büszke lehet magára.”

Az Öt Ötven víziójáról szólva a kormányfő elmondta, az a Dalai Láma tanácsán alapult, amikor azt javasolta: „reméld a legjobbat és készülj a legrosszabbra”. „Nagyon tisztán emlékszem rá: 2012-ben kihallgatáson voltam Őszentségénél, ahol azt mondta: „Mint vezetőnek, Önnek a az egyik fő feladata előrevinni a mozgalmat, mintha én nem is lennék ott.” Ezek a szavak villámként hatottak rám. Ez érzelmileg megérintett, sokkolt, és nyomasztott. Ugyanakkor Őszentsége továbbra is megerősítette: az én feladatom Szikjongként (miniszterelnök) a mozgalomnak formát adni nélküle. A gyökérlámánk számára a mozgalom sokkal fontosabb, mint saját maga.”

„Évekig tartó tervezés után a Kashag útjára bocsátotta az Öt Ötven elképzelését 2017-ben. A vízió célja az erőfeszítések maximalizálása volt, hogy a tibeti ügyet öt éven belül megoldjuk a Középutas Megközelítés keretében, miközben a Központi Tibeti Kormány kitartását is biztosítani a tibeti szabadságért folytatott harcban és a tibeti kultúra megőrzésében a következő ötven évben.” – mondta a kormány vezetője.

A lelkes tibeti fiatalok 20 és 40 éves kor között vettek részt a fórumon. 15 országból 100 fő képviseltette magát. Ez a meghatározott céllal összehívott tanácskozás ragyogó, eltökélt fiatal elmék együttesét hozta össze, akik világosan kifejezhetik elképzeléseiket és véleményt, tudást cserélhetnek a tibeti mozgalom előtt álló kihívások és lehetőségek tekintetében.

A fórum különös figyelemmel fordult a tibeti fiatalság előtt álló lehetőség megteremtése felé, hogy asszimilálják magukat a Központi Tibeti Kormány Tibet politikai jövőjét illető elképzeléseibe és megerősítsék a tibeti függetlenségi mozgalmat az Öt Ötven Vízió elnevezés alatt.

A fórum plenáris ülései a következő négy téma köré szerveződtek:
1. Tibet és Kína – történelmi kapcsolatok, párbeszéd kialakítása a Kínai Népköztársasággal- intézményi, civil társadalmi, egyéni szinten
2. A Tibeti Függetlenségi Mozgalom fiatal hangjai: kommunikáció,  érdekképviselet, nemzetközi kapcsolatok
3.   Haza és a diaszpóra- kapcsolatépítés az otthoni és külhoni tibetiek között
4.   A Központi Tibeti Kormány vezető szerepe az Öt Ötven Vízióban – az elképzelésben a vezető szerep megalkotása, az erőforrások mobilizálása a KTK határain belül és kívül.

A fórum megbeszéléseit Lobszang Szangaj beszéde nyitotta, majd Michael Van Walt szakértő előadása következett.
A tibeti emigráns parlament szóvivője, Khenpo Sonam Tenphel szintén beszédet mondott, gratulált a fiatal résztvevőknek az első Öt Ötven Fórumon. A nyitó eseményen részt vett a kormány igazságügyi főbiztosa, igazságügyi biztosa, közszolgálati bizottság biztosa, általános auditora, a tibeti emigráns parlament tagjai, az állandó bizottság tagjai, a Kashag titkára, a Parlamenti titkára, A Központi Tibeti Kormány (CTA) osztályainak titkárai.   

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb