Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tarlós: Pekinggel legyünk jóban

2011 július 13. /Stop.hu/TibetPress

Magyarország szeretné Kínát erős szövetségesének tudni, s a két főváros elősegítheti ezt a törekvést - erről beszélt Tarlós István, Budapest főpolgármestere pekingi vendéglátójával, akinek a kapcsolatok új alapokra helyezését ajánlotta szerdán, a pekingi városházán.

A Kuo Csin-lunggal (Guo Jinlong), Peking főpolgármesterével folytatott közel egyórás megbeszélése során Tarlós István röviden bemutatta Budapest helyzetét, így például beszámolt arról is, hogy a magyar főváros költségvetésének 60 százalékáig eladósodott, ami miatt korlátozottak a fejlesztési lehetőségek.

"Több fegyelmet szeretnénk vinni a főváros életébe, követjük a kínai példát" - jegyezte meg Tarlós, s felvetette, hogy a létező barátsági és együttműködési megállapodást Peking és Budapest emelje partnervárosi szintre. Egyúttal javasolta, hogy dolgozzák ki ennek részleteit, s lehetőség szerint még az idén fogadják is el.

Megerősítette, hogy Kína Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere, s kifejezte az ország és a főváros fogadókészségét a kínai befektetők és fejlesztők iránt. Egy, a közeledést szolgáló fővárosi szintű üzleti fórum megszervezését is ajánlotta.

"A főváros közvetlenül nem köt üzletet, de kinyitja és szélesre tárja a kapukat, segít az ezekhez szükséges feltételek megteremtésében" - hangoztatta Tarlós István, hozzátéve, hogy Budapest város e tekintetben elkötelezett.

Kuo Csin-lung elmondta, hogy Peking állandó lakossága immár elérte 19 millió 610 ezer főt, s az elmúlt több mint 3 évtizedben éves átlagban 11,4 százalékkal bővült a gazdasága. Hozzátette: a most folyó ötéves tervidőszakban nyolc százalékra tervezték a GDP növekedését.

A két főváros közötti kapcsolatokra utalva egyebek mellett megállapította: támogatja a gyakorlati, a kölcsönösen előnyös együttműködést, aminek a részletes kidolgozásához szerinte "bőséges véleménycserére" van szükség. Kifejezte meggyőződését, hogy meg fogják találni a közös érdekeket, s külön is hangsúlyozta a kulturális és turisztikai cserekapcsolatokban rejlő lehetőségeket.

A mongóliai látogatásról hazatérőben lévő Tarlós István az MTI-nek Pekingben elmondta: útja csúcspontjának tartja a rövid pekingi kitérőt. Hangsúlyozta: úgy érzi, az udvariasságot messze meghaladó tartalommal sikerült találkozóját megtölteni.

Mint mondta, örül annak, hogy Demszky Gábor elkezdte a kapcsolatépítést, amit a maga részéről folytatni és fokozni kíván. A kínai miniszterelnök közelmúltbéli magyarországi látogatására, illetve a magyar-kínai közeledésre utalva megjegyezte: "mindent megteszünk annak érdekében, hogy a várospolitikában, a magunk mozgásterében és módszereivel ezt a kapcsolattartást elősegítsük és erősítsük".

A mongóliai látogatással kapcsolatban Tarlós elmondta, Ulánbátor főpolgármesterével megállapodott abban, hogy jövőre mongol, illetve magyar napokat tartanak. A gazdasági kapcsolatokkal összefüggésben pedig kiemelte: "Mongólia nyersanyagokban rendkívül gazdag ország, nekünk erről a piacról nem szabad kimaradnunk".

Tarlós István egy vezető mongol üzletemberrel is megbeszéléseket folytatott, fogadta őt a mongol parlament elnöke és találkozott a külügyminiszterrel is. "Lehetett érzékelni, hogy minket ott szeretnek, s azt is, hogy örülnének annak, ha ismét lenne helyben képviseletünk" - jegyezte meg Budapest főpolgármestere.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb