Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Találjunk Közös Alapot - Kínai-Tibeti Konferencia Záró Dokumentuma Genf 2009./Final Document of the 2009 Sino-Tibetan Conference ‘Finding Common Ground’ in Geneva[1]

2009. augusztus 12./WTN/TibetPress

2009. augusztus 8./Genf
Final Document of the 2009 Sino-Tibetan Conference ‘Finding Common Ground’ in Geneva[1]

2009. augusztus 6-8-a között Genovában került megrendezésre a Kínai-Tibeti Konferencia „Találjunk Közös Alapot” címmel, kínai és tibeti tudósok, oktatók, írók és emberi jogvédők részvételével. A konferencia célja a kínai és nemzetközi közvélemény tájékoztatása volt, a tibeti kultúrát és hagyományos életvitelt fenyegető halálos veszélyről és a tibetiek emberi jogait sértő intézkedésekről, melyeket a kínai vezetés léptetett életbe. Célul tűzték ki ezen túlmenően, hatékony intézkedési terv megfogalmazását a tibeti nép küzdelmének támogatása céljából, melyet szabadsága visszaszerzéséért, egyedi kultúrájának megőrzéséért és előreviteléért folytat. A konferencia üzenete méltó válasz volt Őszentsége a Dalai Láma nyitóbeszédének szívből jövő szavaira.

Céljaik elérése érdekében, a konferencia résztvevői a következő közös álláspontokat fogalmazták meg:

I. Alapvető elvek és értékek
Az univerzális értékek, melyek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában kerültek leírásra, magukban foglalják a szabadságot, a demokráciát, a jog uralmát, emberi jogokat, a különböző kultúrák egyenlőségét és egymás mellett létezésük jogát, ezeket az értékeket és elveket tartják szem előtt a konferencia résztvevői.


II. A Tibet ügy eredete és természete

1. Tibet problémáinak gyökere nem a kínai és tibeti nép szembenállásában keresendő, hanem a Kínai Népköztársaság autokratikus tibeti uralmában és a kulturális népirtásban, amit Tibetben folytat.
2. Peking állítása, miszerint Tibet mindig is Kína része volt, tényszerűen hamis.
3. A tibeti nyelv, kultúra, vallás, és a hagyományos életvitel az eltűnés szélén van.
4. A tibeti népet megfosztották alapvető emberi jogaiktól, ebbe beleértve a nemzeti önrendelkezést, a politikai döntéshozatalban való részvételt és a vallásszabadságot.
5. A kínai hivatalos média elfogultan mutatja be a Tibet-ügyet, ezzel feszültséget gerjeszt a két nép között.

III. Megoldási javaslatok

1. A tibetiek alapvető emberi jogainak tiszteletben tartása, beleértve a politika alakításába való részvétel a vallás és a hit szabadságának jogát.
2. A Tibet-ügy megoldása szorosan összefügg Kína demokratizálásának ügyével.
3.A kínai népnek kritikusan kell tekintenie a han-sovinizmusra, és tiszteletben kell tartania a hagyományos tibeti életmódot.
4. A kínai vezetésnek tiszteletben kell tartani a jog uralmát.
5. Őszentsége a Dalai Láma elidegeníthetetlen jogának a szülőföldjére való hazatéréséhez érvényt kell szerezni.

VI. Javaslatok a tibeti emigráns kormánynak

1. Kínai-tibeti barátságot erősítő szervezetek, fórumok, civil szervezetek létrehozása világszerte, egymás kultúrájának megismerése és a két nép közötti érzelmi kötődés erősítése céljából.
2. Kutatóintézeteket kell alapítani kínai és tibeti tudósok számára, a tibeti történelem és kultúra tényeinek tanulmányozása érdekében.
3. Tegyen lépéseket a kínai rezsim tibeti-ügyekben meglévő információs monopóliumának megtörésére, mellyel megakadályozza az Őszentségét a Dalai Lámát érintő hírek terjedését, és csak a saját álláspontját hagyja érvényesülni a tibeti ügyekkel kapcsolatban. Ezzel a lépéssel könnyebbé válna független forrásból származó információk beszerzése a kínai emberek és a nemzetközi közösség számára.
4. Tegyen lépéseket, melyekkel Őszentségét a Dalai Lámát olyan kedvező helyzetbe hozza, melyben eljuttathatja értékes üzeneteit a kínai közösséghez, hozzájárulásként a kínai emberek spirituális értékeinek megújulásához.

A Kínai-Tibeti Konferencia résztvevőinek közös kívánsága, hogy a tibeti nép nyerje vissza szabadságát és akadályozza meg a tibeti kultúra eltűnését. Osztozunk abban a hitben, hogy a szabadság a legfőbb érték; a tibeti kultúra egyike az emberiség sok fontos kultúrájának. Tibet szabadsága nélkül Kína sem lesz szabad. A tibeti kultúra nem csak a tibeti nép tragédiája, hanem a kínai nép szégyene, és az egész emberiség helyrehozhatatlan vesztesége lenne.
A genovai kínai-tibeti konferencia résztvevői, 2009. augusztus 8.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb