Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Semjén: komoly kapcsolatok mellett tudunk Kínával emberi jogokról párbeszédet folytatni

2011. július 1. /MTI/TibetPress

Semjén Zsolt szerint akkor tudunk Kínával emberi jogi szempontból érdemi párbeszédet folytatni, ha komoly kapcsolataink vannak; a miniszterelnök-helyettes erről pénteken, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában beszélt, kérdésre válaszolva.

Semjén Zsolt az elmúlt hét külpolitikai vonatkozásait, a kínai kormányfő látogatását és a Reagan-szobor avatását összegezve úgy fogalmazott: az emberi jogok melletti elkötelezettség, és az, hogy ebben nincs megalkuvás, ténykérdés, főként Magyarország számára. Ugyanakkor - tette hozzá - a világpolitikai realitásokat és a magyar nemzeti érdeket egyaránt figyelembe kell venni.

"Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy Kínával üzleteljen, mert aki nem üzletel Kínával, az nincs a világgazdaság színpadán" - emelte ki Semjén Zsolt, hangsúlyozva: magyar emberek százainak, ezreinek a munkahelyéről van szó. E téren nem várható el több Magyarországtól, mint amit az Egyesült Államok, Franciaország vagy Nagy-Britannia megtesz. Akkor tudunk Kínával emberi jogi szempontból érdemi párbeszédet folytatni, ha komoly kapcsolataink vannak - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Felidézte, hogy amikor tavaly augusztusban Pekingben járt, ragaszkodott ahhoz, hogy a Rómához hű katolikus egyház szentmiséjére el tudjon menni, és a kínai miniszterelnök előtt szóba hozta a kínai katolikus egyház helyzetét és a tibeti kérdést. Kína területi integritását minden körülmények között el kell ismerni, Tibet kérdésében az autonómia a járható út, erről folytattak megbeszéléseket - jegyezte meg. A kínai-magyar emberi jogi párbeszédben akkor érhetők el eredmények, ha a kölcsönös érdekek alapján jó a magyar-kínai kapcsolat - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Mint mondta, együtt megvalósítható a gazdasági és a nemzeti érdek figyelembe vétele és az emberi jogokhoz való ragaszkodás. A volt amerikai elnök, Ronald Reagan is ezt tette, legyőzte a Szovjetuniót, de mindvégig párbeszédet folytatott Gorbacsovval - emelte ki Semjén Zsolt.

Hozzászólások

  • #Anna Ruzsinszki (MsDhamma) 2011-07-02 07:44:18| Válasz erre
    Magyarra fordítva engednünk kell, hogy a CCP (majdnem három cével írtam) lenyeljen bennünket egészben, hogy a gyomrából kezdeményezhessük az alapvető, születéstől fogva megillető emberi jogokért induló kezdeményezéseinket Tibet érdekében, jóllehet ez természeténél fogva \"nem savas természetű folyamat\"........ Semjén Zsoltnak nem kellene Jézus Krisztust naponta megríkatnia, minket pedig hülyének néznie.....

  • #valaki 2011-07-01 21:52:03| Válasz erre
    Semjén miért beszélsz emberi jogoról, amikor idehaza is nagyívben szartok erre a kategőriára. Az a baj, hogy önálló gondolatokkal egyikőtök sem rendelkezik. Mind bevagytok szarva Orbánkirálytól. Pedig ö is csak ember, nem mindenható. Igaz, hogy egy pökhendi, cinikus, hazug szar alak.

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb