Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Semjén: az egyházügyi törvény megfelel az állam és az egyház szétválasztásáról szóló követelményeknek

2011. július 16. /Gondola/TibetPress

Semjén Zsolt szerint 2014-re félmillió új magyar állampolgár lesz. Helyesnek tartja, hogy ugyanarra a pártlistára lehessen szavazni az egész világon.

A miniszterelnök-helyettes a Hír TV Péntek 8 című műsorában az egyszerűsített honosításról azt mondta: napi nyolcszáz kérelmet intéznek, az összes beadvány száma jóval túl van a százezren.

További 43 ezer névváltoztatást is intéznek, ami mintegy félmillió aktát jelent. Az ütemet tartani tudják, s véleménye szerint az érdeklődés is tartani fog. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese hozzátette: az állampolgársági kérelmek mintegy 40 százalékát az önkormányzatokon keresztül intézik.
hirdetés

Megerősítette ismét, hogy lesz választójoga a határon túli magyaroknak. Az új választójogi törvény alapján várhatóan nem lesznek megyei listák, egységes pártlisták lesznek - jelezte, hozzátéve: helyesnek tartja, ha ugyanarra a pártlistára lehet szavazni az egész világon.

A KDNP elnöke egy másik témáról szólva azt mondta, az új egyházügyi törvény megfelel az állam és egyház szétválasztásáról szóló követelményeknek. Ha a nemzetiségeknél jó, hogy az Országgyűlés dönt, akkor az egyházak elismerésénél is megfelelő megoldás lesz - fűzte hozzá.

Azt is kijelentette, amíg a KDNP és ő az Országgyűlés tagja, addig a szcientológia nem lesz egyház Magyarországon.

Az államnak természetesen nincs teológiája, de meghatározhatja mint értünk valláson - mondta, és mint kiemelte: az államnak akceptálnia kell az emberek teológiai értékítéletét.

Az, hogy mely egyházat ismernek el, részint a történelmi tényeknek, illetve a társadalom választásának a tudomásul vétele. Kérdésre elmondta még: nem az a cél, hogy minél több iskolát vegyen át az egyház, azokat az iskolákat kell átvenni, amelyeket az egyház tartalommal, szellemiséggel meg tud tölteni.

A KDNP budapesti elnökének korábbi állítására, hogy Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke politikai aknamunkát végez Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkárral szemben, azt válaszolta: kár azt mondani, hogy nincs ilyen vita, s ennek személyes aspektusai is vannak. Hasonló viták ugyanakkor lesznek még, egy kétharmados erő esetében minden társadalmi csoport számára nyilvánvaló, hogy speciális problémáira csak a frakciószövetségen belül létezik válasz.

A különböző szakmai érdekek a szövetségen belül ütköznek - mondta, hozzátéve: nem ellensége az effajta vitáknak. Kijelentette, hogy nem politikai aknamunkáról van szó.

A konkrét ügy kapcsán kiemelte: amennyire helyes, ha a frakcióülésen ütköznek a különböző álláspontok, annyira helytelen, ha a sajtón keresztül történik mindez különböző szivárogtatással, odamondogatással, csúsztatással, vádaskodással.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb