Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank

Sajtóközlemény Kína: Nehéz idők az ügyvédek számára az erősödő elnyomás miatt

2011. június 30. /AMNESTY INTERNATIONAL/TibetPress

A kínai kormány kemény intézkedések sorát hozta meg a közelmúltban, amelyek korlátozzák a jogászokat és akadályozzák az emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvédeket, mondta el ma az Amnesty International.

A Törvénnyel szemben – egyre keményebb intézkedések Kína emberi jogi ügyvédeivel szemben c. jelentés (letölthető az oldal alján) részletesen leírja, hogy az elmúlt két év – és főként az elmúlt pár hónap – során hogyan vált egyre intenzívebbé az állami ellenőrzés az ügyvédek működése felett.

"Az emberi jogi ügyvédek egyre gyakrabban találják szembe magukat az elhallgattatás különböző módszereivel – a felfüggesztéstől az engedély bevonásán és a zaklatáson keresztül egészen az erőszakos eltüntetésig vagy akár a kínzásig", mondta Catherine Baber, az Amnesty International Ázsia és csendes-óceáni térség regionális igazgatóhelyettese.

A kormány attól fél, hogy az Arab Tavasz mintájára Kínában is kitörhet egy „Jázmin Forradalom", ezért rengeteg kritikus hangú aktivistát, bloggert és másokat tartóztattak le február óta.

A szigorítások részeként a kormány olyan ügyvédeket lehetetlenít el, akik a vallás-, a szólásszabadságot vagy a földjogot érintő ügyekkel foglalkoznak.

"A kínai állam megkísérli úgy befolyásolni és manipulálni a törvényeket, hogy eltiporja azokat, akikről úgy gondolja, veszélyt jelenthetnek", mondta Catherine Baber. „Az emberi jogi ügyvédek kiemelt célpontot képeznek, mivel ők arra próbálják használni a jogszabályokat, hogy megvédjék a polgárokat az állami túlkapásokkal szemben. A kormánynak szabadon kell bocsátania mindenkit, akit azért tartanak fogva vagy tüntettek el, mert gyakorolta vagy védelmezte az alapvető jogokat"- mondta Catherine Baber.

Kínában a jogászoknak minden évben át kell esniük egy ún. „éves értékelésen", ami sokak szerint jogszerűtlen. Az ügyvédi irodákat helyi hatóságok értékelik, míg az egyes ügyvédeknek állítólagosan független ügyvédi egyesületek előtt kell számot adniuk tevékenységükről. Az „érzékeny" ügyeket, így például emberi jogi eseteket felkaroló ügyvédek gyakran nem felelnek meg ezeken az értékeléseken, ami az engedélyük felfüggesztéséhez vagy visszavonásához vezet.

Azokat az ügyvédeket, akiket az éves értékelés vagy a fenyegetések sem tántorítanak el az ilyen típusú ügyektől, olyan eszközökkel hallgattatják el, amelyek sértik a nemzetközi emberi jogi normákat, sőt, Kína saját jogszabályait is.

A nyomásgyakorlás, megfélemlítés és üldöztetés miatt, amivel szembesülniük kell munkájuk során Kínában, nagyon alacsony az emberi jogi ügyvédekszáma (hiányzik, hogy minek alacsony a száma). A több mint 204.000, Kínában aktív ügyvédből mindössze néhány száz elég bátor ahhoz, hogy vállalja a kockázatot és emberi jogi ügyekkel foglalkozzon.

A 2009-2010 során bevezetett új intézkedések megtiltják az ügyvédeknek bizonyos ügyfelek védelmét, azt, hogy a sajtónak beszámoljanak munkájukról, illetve, hogy kifogást emeljenek a bíróság mulasztásaival kapcsolatban, és kiterjesztik az ügyvédek perbefoghatóságát védelmi tevékenységük kapcsán az ún. „felforgató tevékenység" vádjával.

Az intézkedések nyomán pont azok számára vált nehezebbé a megfelelő jogi képviselet biztosítása, akiknek erre a legnagyobb szükségük lenne.

Ezek közé tartoznak a nem hivatalos vallási csoportok, többek között a Falun Gong spirituális mozgalom tagjai, tibeti és ujgur tüntetők, erőszakos kilakoltatások áldozatai vagy azok, akik kritizálják a kormánynak a természeti katasztrófákra vagy élelmiszer-biztonsági problémákra adott válaszait.

Azoknak az egyéneknek az esetében, akik jogsérelmeket szenvedtek el, például megkínozták vagy illegálisan tartották őket fogva a hatóságok, különösen problémás a megfelelő jogi képviselet elérése. Példaként felhozható több halálraítélt esete, akiket főként kínzás révén kicsikart vallomások alapján fogtak perbe.

"Ha az ügyvédek félnek „érzékeny ügyekhez" nyúlni, különösen a hivatali visszaéléseket érintő esetekben, akkor a kínai nép nem tud a törvényekben és az igazságszolgáltatásban bízni jogorvoslat ügyében, a hatóságok pedig ezáltal büntetlenül azt tehetnek, amit akarnak", mondta Catherine Baber.

"Az ilyen típusú elnyomás végül mindig visszaüt és teljesen aláássa a bizalmat a vezetők iránt."

"Az Amnesty International felszólítja a kormányt, hogy adja vissza az emberi jogi esetekkel kapcsolatos jogi munka miatt felfüggesztett vagy kizárt ügyvédek engedélyét, az őket felügyelő testületet pedig hagyja meg valóban független ügyvédi társaságoknak, mint ahogyan azt a nemzetközi gyakorlat és sok kínai polgár akarata megkívánná."

"Magukat az ügyvédeket is meg kell védeni – csak így tudják teljes körűen gyakorolni tevékenységüket, amellyel hozzájárulnak az emberi jogok védelméhez, valamint egy dinamikus és igazságos nemzet megteremtéséhez", mondta Catherine Baber.

Új hozzászólás

Név: