Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking minden hivatalos kapcsolatot megszakított Prágával - Tibet és Tajvan miatt

2019. október 10./index/TibetPress

forrás


Jausieh Joseph Wu, a Kínai Köztársaság (Tajvan) külügyminisztere és Zdeněk Hřib polgármester Tajpej városával való szorosabb együttműködés előremozdítását támogatja / TibetPres képarchívum/Zdeněk Hřib

Peking begurult, miután Prága véget vetne a testvérvárosi kapcsolatnak
Kína indulatos közleménnyel próbál nyomást gyakorolni a kalózpárti polgármesterre.

Kína korábban csak fenyegette a cseh fővárost a kapcsolatok megszakításával, most azonban meg is lépték azt. A döntését azzal indokolták, hogy a Prágát irányító koalíció (Kalózpárt-függetlenek) durván beavatkozott Kína belügyeibe, és szándékosan megsértette a testvérvárosi szerződést – írja az MTI.

Prága kalózpárti polgármestere, Zdeněk Hřib azt szerette volna elérni, hogy kivegyék a testvérvárosi szerződésből azt a bekezdést, amely szerint a cseh főváros elismeri az egy Kína elvet, ami Tajvan és Tibet függetlenségét sérti.
Jausieh Joseph Wu, a Kínai Köztársaság (Tajvan) külügyminisztere és Zdeněk Hřib polgármester Tajpej városával való szorosabb együttműködés előremozdítását támogatja.

Jausieh Joseph Wu, a Kínai Köztársaság (Tajvan) külügyminisztere és Zdeněk Hřib polgármester Tajpej városával való szorosabb együttműködés előremozdítását támogatja
Fotó: Zdeněk Hřib / Facebook

Miután a kínai vezetés nem volt hajlandó tárgyalni a szerződés módosításáról, Prága hétfőn döntött a szerződés felmondásáról. A polgármesteri hivatal döntését még a képviselőtestületnek is jóvá kell hagynia.

Reméljük, hogy Prága képviselői mihamarabb tudatosítják hibáikat, és konkrét lépésekkel helyreállítják a lépés negatív következményeit – olvasható a kínai nyilatkozatban.

Peking szerint Prága követelése sérti Kína alapvető érdekeit Tajvan és Tibet irányában, ami durva beavatkozást jelent Kína belügyeibe, és sérti a partnervárosi szerződést is. Zdeněk Hřib főpolgármester azt mondta, Kína kijelentéseit a szerződés felbontásáról fenyegetésnek lehet tekinteni, amit elfogadhatatlannak tart.

A két város még 2016-ban kötött testvérvárosi szerződést. Akkor a cseh fővárost irányító koalíció élén Adriana Krnácová polgármester állt, aki az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalom tagja volt. A testvérvárosi szerződés korábban is eredményezett nézeteltéréseket: a szerződés megkötését a jobboldali ellenzék ellenezte.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb