Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma üzenete a Föld napja alkalmából

2020. április 27./Buddha FM/TibetPress

forrás

Most, a Föld napja ötvenedik évfordulójakor, bolygónk az egyik legnagyobb kihívással néz szembe lakosainak egészsége és jóléte tekintetében. A küzdelem kellős közepén emlékeztetnünk kell magunkat az együttérzés és a kölcsönös segítségnyújtás értékére. A jelenlegi globális járvány mindannyiunkat fenyeget faji, kulturális vagy nemi megkülönböztetés nélkül, így a válasznak is egy egységes emberiségtől kell érkezni, gondoskodva mindannyiunk legalapvetőbb szükségleteiről.

Akár tetszik, akár nem, erre a földre születtünk egy nagy család tagjaként. Lehetünk gazdagok vagy szegények, iskolázottak vagy iskolázatlanok, egyik vagy másik nemzethez tartozók, végső soron mi mindannyian, ugyanolyan emberi lények vagyunk, mint bárki más. Továbbá mindannyiunknak ugyanolyan jogunk van a boldogság kereséséhez és a szenvedés elkerüléséhez. Amikor felismerjük, hogy minden lény egyenlő, automatikusan empátiát és közelséget kezdünk érezni mások iránt. Ebből fakad az egyetemes felelősség őszinte érzése: a szándék, hogy aktívan segítsünk másoknak a gondjaik legyőzésében.

Föld anyánk most leckét ad nekünk az egyetemes felelősségből. Kék bolygónk egy kellemes élőhely. Az élete a mi életünk. A jövője a mi jövőnk. És csakugyan, a föld úgy viselkedik mindannyiunkkal, mint egy anya. Gyermekként tőle függünk. A globális problémákkal szemben, amiken most keresztülmegyünk, a fontos az, hogy együtt kell dolgoznunk megoldáson.

A környezetvédelem fontosságát csak az után kezdtem átérezni, miután 1959-ben eljöttem Tibetből, mivel ott a környezetet mindig olyan tiszta volt. Amikor egy patakra néztünk például, nem kellett aggódnunk, hogy iható-e a vize. Sajnálatos módon a tiszta ivóvízhez való puszta hozzáférés a legnagyobb probléma ma a világon.

Gondoskodnunk kell arról, hogy a betegek és a hősies egészségügyi dolgozók világszerte hozzáférjenek a tiszta vízhez és a megfelelő higiéniai eszközökhöz a járvány ellenőrizetlen terjedésének megelőzése érdekében. A hatékony egészségmegőrzés egyik alapja a higiénia.

A jól felszerelt és szakképzett dolgozókkal ellátott egészségügyi intézményekhez való folyamatos hozzáférés segíteni fog nekünk megfelelni a bolygónkat súlytó jelenlegi járványügyi kihívásnak. Lehetőséget nyújt továbbá, a leghatékonyabb védekezésre a jövőbeli közegészségügyi válságok ellen is. Tudom, hogy pontosan ez az a cél, amit az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljaiban a globális egészségügyi kihívásaival kapcsolatban kitűztek.

Így, együtt szembenézve a válsággal, elengedhetetlen, hogy a szolidaritás és az együttműködés szellemében cselekedjünk, hogy biztosítsuk a legalapvetőbb szükségleteket különösen a kevésbé szerencsés testvéreink számára világszerte. Azt remélem és azért imádkozom, hogy ezekben az időkben mindannyian tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy egy boldogabb és egészségesebb világot teremtsünk.

Őszentsége a Dalai Láma, 2020. április 22.

forrás / dalailama.com

fordítás / Fenyvesi Róbert


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb