Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ősi királyság a Sárga-folyónál

2011. április 29./barikad.hu/TibetPress

A Sárga-folyó vidékén, az Ordosszal keletről határos Sanhszi-tartomány évezredikig a hun népek szállásterülete volt. Most az északi részen a kínai régészek egy ősi királyság nyomaira bukkantak és eddig bronzüstök és egy jáde szarvas a civilizáció északi népekkel való  kapcsolatát sejteti.

A Csou-dinasztia

Vang Vej, a Kínai Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének vezetője szerint a Nyugati-Csou dinasztia nagyon sok etikai csoporttal állt kapcsolatban, talán valamelyikéhez tartozhatott a most feltárt királyság is. Már korábban nyugati és keleti kutatók leírták a fenti dinasztia szoros kapcsolatát az északi, vagyis a hun népekkel. Az állami jelképeik és szertartásaik nagyon hasonlítanak a hunokéra. Másik különlegesség, hogy a Csouknál Kr. e. 1045-ben jelenik meg  Tien, vagyis az Ég kultusza, mely tengeri néven ismert  hun népeknél, dingir alakban pedig már a sumér agyagtáblák ismerték a nevét.

Sanhszi-tartomány ősi emlékei

Sanhszi-tartományban tárták fel az ősi hun eredetű Hszia dinasztia egyik vazallus államának a fővárosát Jüvang város mellett. Az északi tartományban nagyon sok ősi, a lovas népek folklórjával egyező tündérmese, hősökről szóló mese, stb. került elő, nem véletlen, melyet a kínai néprajzosok a mongol és türk népek folklórjával hasonlítanak össze. A késő ókortól a Sárga-folyó nagy kanyarulata és az azzal kapcsolatos földek a hunok szállásterületének számított és azt még a kínai behódolás után is megtartottak. A „nagy” Liu Jüan ott egyesítette megint a hun törzseket. Az 5. századtól kezdve a mongol-rokon szienpi törzsszövetség vette birtokába a térséget. Bár ma a tartományt főleg kínaiak lakják, az ott élők nagyon büszkék északi, vagyis hun származásukra. Sanhszibn máig vannak olyan falvak, hol a lakók hun eredetűnek vallják magukat.  Ba királyság

A feltárt királyság a bronzüstök felirata alapján a Ba nevet viselte és ott egy Baba nevű király uralkodott. Az ő mauzóleumát már megtalálták Dahekou falu mellett, mely 6 kilométerre van Jicseng várostól. Nagy számban kerültek elő bronzüstök, kerámiák, minőségi porcelánok, de egy míves jáde szarvas ábrázolás is előbukkant. A most feltárandó terület 40 ezer négyzetmétert tesz ki.  Annyit sejtenek a régészek, hogy a királyság a Nyugati-Csou-dinasztiával (1046-771) állhatott szoros kapcsolatban. Arra, hogy miért nincsenek írásos feljegyzések a királyság létezéséről, kétféle magyarázat született. Elképzelhető, hogy a Ba királyságról szóló történeti feljegyzések a nagy könyvégetés során tűntek el, melyet az első kínai császár, Csin Si Huangdi rendelt el Kr. e. 3. század végén.  másik elképzelés szerint a királyságot nem tartották fontosnak megörökíteni.

OB

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb