Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Orbán: a demokráciaexportra alapozott külpolitika nem működik/HUNG

2019. április 27./szombat/MTI/alfahir.hu/TibetPress

A demokráciaexportra alapozott külpolitika nem működik; a demográfia erejét nem szabad lebecsülni, mert a kilátástalanság migrációhoz vezet; a szabadkereskedelem fizikai összeköttetések nélkül csak üres beszéd; Közép-Európa pedig akkor szabad és virágzó, ha Kelet és Nyugat együttműködik egymással - ezt a „négy tanulságot” fogalmazta meg Orbán Viktor szombaton Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) zárt körben zajló vezetői fórumán. Erről a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan számolt be az MTI-nek.


Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben, útban a tárgyalások felé - Egy övezet, egy út/kép/MTI/TibetPress fotóarchívum

Orbán Viktor szerint az elmúlt évtized „értékes politikai leckéire” alapozhatjuk válaszainkat az átalakuló világrend kihívásaira.

A korábban az illiberalizmus mellett hitet tevő magyar kormányfő kifejtette:
a demokráciaexportra épülő külpolitika egyszerűen nem működik, valójában problémákat okoz, destabilizációhoz vezet, és végül az ellenkezőjét eredményezi annak, mint amit várnak tőle.

Úgy vélekedett: mindannyiunknak meg kell értenie, hogy a kölcsönös tisztelet alapján kell állni, tiszteletben kell tartani a népek kulturális, vallási és politikai hagyományait.

Azt is el kell fogadni, hogy a miénktől eltérő politikai rendszerek néha sikeresebbek gazdasági szempontból és a szegénység elleni küzdelemben, és néha versenyképesebbek is - vélekedett Orbán Viktor, akinek ezen szavai bizonyára elégedett kínai fülekre találtak.

A magyar miniszterelnök szavai szerint az Egy övezet, egy út egy olyan kezdeményezés, amely a kölcsönös tisztelet és a kulturális hagyományok elfogadásának elvét követi. Hozzátette, az elmúlt néhány évben ez vált a világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjévé, és megfelelő választ ad a változó világrend által támasztott kihívásokra.

A miniszterelnök szerint az elmúlt évtized második tanulsága az, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni. Ha az emberek nem látják a fejlődés perspektíváját, akkor új otthont kezdenek keresni maguknak. Ezért a világ fejlettebb országainak oda kell vinniük a segítséget, ahol szükség van rá, ahelyett, hogy a problémákat saját országaikba hoznák - fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy az Egy övezet, egy út kezdeményezés megadja a fejlődés lehetőségét a fejletlen országoknak, ezért jó választ ad a migráció okaira.

A harmadik lecke, amit megtanultunk - folytatta -, hogy a szabadkereskedelem fizikai összeköttetések nélkül csak üres beszéd. A kontinensek fizikai összekapcsolása hatalmas mennyiségű pénzt, nagy erőfeszítést, ragyogó mérnöki munkát, merész képzeletet és határozott politikai akaratot igényel. Az Egy övezet, egy út rendelkezik mindezzel - mutatott rá.

A negyedik „tanulság” közös közép-európai tapasztalat:
a múltban, amikor a Kelet és a Nyugat szembekerült egymással, Közép-Európa mindig szenvedett, a gazdasága nem tudott fejlődni, nem volt hozzáférése a modern technológiához, és volt, amikor még a szabadságát is elvesztette - fejtette ki.

Arról is beszélt, szerinte „amikor a Kelet és a Nyugat együttműködött, gazdasági virágzás volt és szabadon éltünk”.

Örömét fejezte ki, hogy az Egy övezet, egy út arra törekszik, hogy együttműködési pontokat hozzon létre a Kelet és a Nyugat között konfrontáció helyett.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor beszélt az akadozó Budapest-Belgrád közötti vasútvonal fejlesztéséről is, jelezte: jelenleg is „ígéretes tárgyalásokat” folytatnak Romániával és Kínával a Budapest és Bukarest közötti nagysebességű vasútvonal megvalósításáról.
Ötpontos fejlesztési tervről állapodott meg Szijjártó

Orbán Viktor látogatása mellett a magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg szombaton Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji.

Szijjártó Péter az MTI-nek az öt pontról beszámolva elmondta:
- célul tűzték egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását (a Kínai Társadalomtudományi Akadémián és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen fog alapulni, május végén írják alá a megállapodást),
- logisztikai együttműködés fejlesztés keretében elkezdik előkészíteni a Budapestet Kolozsváron keresztül Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojektet,
- magyar építészirodák és -mérnökök lehetőséget kaphatnak a jövőben a kínai nemzeti urbanizációs terv végrehajtásában,
- célul tűzték ki, hogy magyar és kínai vállalatok közösen hajtsanak végre vízgazdálkodási fejlesztési projekteket Ázsiában és Afrikában,
- a turizmus további fejlesztésére újabb légi járatokat indítanak el.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb