Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nem bújhatsz el a kínai Nagy Testvér 500 megapixeles kamerája elől

2019. október 1./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

A Kínában évek óta rohamtempóban épülő, IT-alapú autoriter rendszer újabb eszközt vet be az állampolgárok minél hatékonyabb megfigyelése érdekében. Az arcfelismerő (sőt, testtartás-, járásfelismerő) rendszerek eddig is bámulatos hatékonysággal szolgálták a kínai hatóságokat a bűnözők, a diákok és úgy általában a megfigyelésre rászolgáló civilek azonosításában, de hamarosan még pontosabban meg tudják mondani, hogy ki kicsoda a kínai nagyvárosok utcáin, terein, tömegközlekedési eszközein hömpölygő tömegben.

A sanghaji Fudan Egyetem és a csangcsuni optikai-fizikai kutatóintézet kutatói közösen kifejlesztettek egy 500 megapixeles kamerát, ami képes több ezer fős tömegben egyenként azonosítani az arcokat. A kamera mesterséges intelligencia segítségével, felhő alapú adatbázisok adatait elemezve képes az egyes arcokat minden eddiginél gyorsabban és részletgazdagabban megjeleníteni, és egyben azonosítani a személyt, akihez az arc tartozik.

 

A kamera képes panorámafelvételeket is készíteni, így például egy stadionban a lelátón ülőkről tud felismerhető arcokkal teli, több tízezres csoportképet készíteni. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendszert elsősorban nemzetbiztonsági szempontokat szem előtt tartva tervezték és fejlesztették ki, és főként katonai és ipari létesítmények védelmére, közbiztonsági, határvédelmi célokra fogják használni.

Azt persze senki nem hiszi, hogy a polgárait szinte éjjel-nappal megfigyelő kínai hatóságok korlátozni fogják magukat, és nem terjesztik majd ki a kamera használatát a hétköznapi élet minden területére. A kínai városokban jelenleg 200 millió kamera működik, de a becslések szerint 1-2 éven belül számuk megháromszorozódik, hogy a 1,5 milliárd lakosú országban egyre tökéletesebben kiépülhessen a Társadalmi Kreditrendszer, ami az emberek viselkedését pontozza az alapján, hogy mennyire jog- és szabálykövető, legfőképp persze lojális a rendszerhez az adott állampolgár.

A rendszer, ami a megfigyelés-alapú társadalom jól viselkedő tagjait privilégiumokkal jutalmazza, a renitenseket pedig jogkorlátozással bünteti, a tervek szerint jövőre lép hivatalosan működésbe. Az új, 500 megapixeles kamera sorozatgyártásba kerülve várhatóan e rendszernek lesz hatékony szolgálója. (The Next Web / Global Times)

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb