Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Művér hajt meg egy robotot

2019. június 20./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

Az állatokéhoz hasonló keringési rendszerrel szereltek fel egy robothalat az amerikai Cornell és Pennsylvania Egyetem mérnökei, hogy ezzel hajtsák meg a vezérlésért felelős elektronikát, miközben a folyadékkal mozgatják meg a hidraulikus szerkezetet.

A kutatómunkát vándormadarak inspirálták, amelyek a nagy út előtt felszednek pár kilót, és a zsírban tárolt energiát használják fel repülés közben.

Bármennyire jó akkumulátor a madárzsír, a robotikában ez kevésé bizonyult praktikusnak, és a mérnökök a fölöttébb energiaigényes repülő szerkezetektől is ódzkodtak.

Annyit módosítottak a terveken, hogy a zsír helyett művérben tárolták el az energiát, és madár helyett halat építettek.

 

Összefüggő rendszerek

A mai robotok többségében az energiaforrás - általában egy lítiumion aksi - elkülönül a többi alkatrésztől, vezetékek szállítják az áramot a motorokhoz. A robothalban viszont minden össze van kapcsolva, hiszen az akkumulátorként működő, ionokkal teli folyadékban van az energia, amely csöveken át körbejárja az egész szerkezetet, ez működteti a robothal elektronikáját. Azt a két szivattyút is, amelyek a hidraulikus erőátvitellel a mesterséges farokúszót és a mellúszókat mozgatják.

A töltött folyadék az úszóknál találkozik a hagyományos akkumulátorokban is meglévő anóddal és katóddal. Ahogy áthalad mellettük a folyadék, az elektronok áramlani kezdenek, meghajtják az elektronikát a szivattyúkban, és ennek hála tovább áramlik a folyadék. Idővel a folyadékból elfogynak az ionok, pontosan úgy, ahogyan más akkumulátorok is lemerülnek.

MEGÁLL A ROBOTHAL KERINGÉSE

Persze a folyadékot újra lehet tölteni, és szóval nem hal meg a robothal.

Egyelőre lassan mozog a robot, percenként másfél testhossznyit tud előre haladni. A kutatók viszont már dolgoznak a mesterséges lény evolúcióján: megnövelnék az anód és a katód felületét, hogy több áramot tudjanak felvenni a szivattyúk. A másik nagy kihívás az energiasűrűség növelése lesz. Egy hasonló térfogatú lítiumion aksi 30-150-szer több energiát tud elraktározni.

Még nem tudni, hogy milyen felhasználási területet találnak a folyadékkal meghajtott elektronikának. Nagyon reméljük, hogy a földre ejtett mobilok sohasem fognak a szemünk láttára elvérezni.

Tóth Balázs 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb