Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Megadta magát a hongkongi tüntetők többsége, ötven demonstrálót körbezártak a rendőrök

2019. november 19./Mérce/TibetPress

eredeti cikk

A hideg és az éhség is kikezdte a hongkongi tüntetők a kitartását, akiknek egy maroknyi csapata továbbra is harcban állnak a hatóságokkal a több hónapja tartó hongkongi tüntetéssorozatban, amely az elmúlt napokban heves utcai harcokká fajult a demonstrálók és a rendőrök között.

Mint arról mi is beszámoltunk, vasárnap és hétfőn lényegében csatatérré változott a hongkongi műszaki egyetem (Polytechnic University) kampusza, ahol tiltakozó diákok barikádozták el magukat, a rendőrség pedig körülzárta őket.

Miután sokaknak orvosi ellátásra volt szüksége az összecsapásokban szerzett sérülések miatt, helyi idő szerint hétfő éjszaka 600 demonstráló adta fel a küzdelmet a rendőrök által körülzárt műszaki egyetem épületében, miután közvetítők és egyetemi oktatók segítségével alkut kötöttek a hatóságokkal arról, hogy szabadon távozhatnak.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy az éjszaka folyamán távozó több száz tüntető között mintegy kétszáz kiskorú is volt, akiknek idősebb társaikhoz hasonlóan szintén felvették az adataikat a rendőrök, fenntartva a jogot, hogy később felkeressék és előállítsák őket.

Kedden délelőtt a talpon maradt körülbelül 100 tüntető fele elsősorban a hideg, az éhség és a számos sérült ellátáshoz szükséges elsősegély-felszerelés hiánya miatt ugyancsak megadta magát, így cikkünk megjelenése idejére már csak nagyjából 50-en maradtak.

A körbezárt tüntetőkkel szolidaritást vállaló polgárok megpróbáltak élőláncot alkotva takarókat és élelmet juttatni a rendőrök gyűrűjében rekedteknek, de a láncot rövid idő alatt felszámolta a rendőrség.

Hongkong kormányzója, Carrie Lam kedden sajtótájékoztatón arról beszélt, bízik a tüntetések „békés lezárásában” és a hongkongi béke helyreállításában, illetve szerinte a rendőrség „minden eszközzel” igyekszik rábírni a maradék tüntetőket, hogy minél előbb hagyják el a műszak egyetem épületét.

A tüntetők a hétvége folyamán íjakkal és nyilakkal vették fel a harcot a rendőrökkel, majd barikádoknak rontó páncélozott vízágyút Molotov-koktéllal verték vissza a tiltakozók. A rendőrségnél több beszámoló szerint éles lőszerek is voltak, illetve többször könnygázt és gumilövedéket vetettek be, az egyetemről kitörni próbálókat pedig őrizetbe vették.

A hongkongi kormányzat képviselője, Patrick Nip hétfőn bejelentette, hogy a hétvégi tüntetések következtében „csökkent az esélye” annak, hogy megtartsák az eredetileg november 24-re, vasárnapra időzített helyhatósági választásokat. A sajtónak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint elkötelezettek a kerületi önkormányzatok megválasztásának lebonyolítása mellett, ezért a forduló lemondását csak akkor lépik meg, ha „abszolút szükséges”.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki közel fél éve, hogy a kormány bevezette a kiadatási törvényt, amely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét. Habár Carrie Lam augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, azóta már a kormány és vele a kormányzó távozását követ

Bogatin Bence 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb