Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Magyar szakemberek segíthetik Kínában a vízkészletek feltárását

2011. július 8./MTI/TibetPress

Kína egyik legfontosabb aktuális feladata az ország földalatti vízkészletének felmérése, amiben magyar szakemberek segítségére lehetnek a kelet-ázsiai országnak - erre a következtetésre jutott vendéglátóival az Aquaprofit Zrt. Kínában tárgyaló elnöke.

Kínában a múltban háttérbe szorult a földalatti vízkészletekkel való törődés, így a feltárás is - magyarázta Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke az MTI tudósítójának Pekingben.

Annak a ténynek a felismerésével, hogy a vizek leszivárgásával a mélységi vizek veszélyeztetettsége is nő, továbbá, hogy a vízhiányos ország egyre inkább kénytelen a földfelszín alatti vízforrások után nézni mára égetően fontossá vált a földfelszín alatt vizek feltérképezése. A feladat teljesítése ebben az óriási országban sokáig tarthat, de már megszületett a központi döntés, hogy a munkát el kell kezdeni - mondta a szakember.

Az Aquaprofit delegációja a dél-kínai sencseni (Shenzhen) székhelyű partnerével felkereste a kínai Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó kantoni székhelyű dél-kínai környezetkutató intézetet (SCIES), ahol Nádasi Tamás előadást tartott a magyarországi kutatási technológiáról, arról a tudásról, amellyel a magyar vízügyi szakemberek rendelkeznek, s amely segítségére lehet az intézménynek programja végrehatásában.

Az SCIES 1,2 milliárd jüant (34,2 milliárd forint) kapott az első 4 éves projektre, a vízkészletek kutatásának és a szennyező források számbavételének megkezdésére. Nádasi azt reméli, hogy sikerült a magyar tapasztalatokkal felhívni magukra a figyelmet, és esély van arra, hogy e beruházási összegből egy kis szelethez jussanak.

Mint mondta, az Aquaprofit volt az, amely Magyarországon a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézettel (VITUKI) és a Magyar Állami Földtani Intézettel (MÁFI) együtt felmérte a felszín alatti vízkészletet, a termálvizeket.

Nádasi úgy véli, hogy mivel most van folyamatban a kínai tervek kidolgozása, s a kínaiak több ponton nem rendelkeznek megfelelő szakmai háttérrel, cége már ebben a szakaszban is közre tud működni a feladat elvégzésében.

Nádasi meghívta az intézet vezetőit Magyarországra, s bízik abban, hogy a magyar programmenedzselés bemutatása mellett sikerül az érintett magyar intézményekkel együtt üzleti megállapodássá fejleszteni a most alakuló kapcsolatot. A cél, hogy az Aquaprofit és más magyarországi cégek megbízásokhoz jussanak - hangoztatta Nádasi.

Az Aquaprofit delegációja kínai tárgyalásai során Sencsenben felkereste partnercégét, amely a 14 milliós város legnagyobb önkormányzati tulajdonú vállalata, Kantonban járt a Szun Jat-szen Egyetemen, amellyel cserekapcsolatok kiépítésében állapodtak meg, Hopej (Hebei) tartományban egy termál gyógyfürdő, turisztikai rekreációs központ építésében való részvételről tárgyaltak, Pekingben pedig szakemberekkel annak lehetőségeit vizsgálták, hogy miként teremthetők meg a jogi garanciák arra, hogy a leghatékonyabban védhessék meg a szellemi tulajdont.

Nádasi Tamás, aki egyben a Magyar Kereskedelmi Kamara magyar-kínai tagozatának elnöke is hangsúlyozta, hogy tapasztalatai szerint a sikeres kínai üzletkötéshez mindenképpen szükség van türelemre és a helyi viszonyok jó ismeretére. Megjegyezte még, hogy fontos lenne, ha a magyar vállalkozók üzletemberek külföldön, s így Kínában is, korrekt módon tiszteletben tartsák egymás érdekeit, s ha lehetséges: összefogással, egymást támogató külpiaci szereplőkké váljanak.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb