Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Képgaléria

Mada, méd vagy madzsar?

2011. szeptember 9. /Barikad.hu/TibetPress

Talán néhányan emlékeznek Arany János egyik emlékezetes megnyilatkozására. Nagy magyar költőnk a finnugristák elmélete  ellenében egyszer megjegyezte: a magyarok a médek rokonai. Arany szavai visszaköszönnek Csagdurov orosz kutató művében, aki  az ókori nép nevét egészen a Sárga-folyónál élő hun utódnépekig követte.

Magóg vagy Mada?

med.jpg

A középkori magyar krónikákból ismert, hogy a magyarok ősei uralták Mezopotámia északi részét. Egyik ősi királyunkat Nimródnak hívták. Az ő fia volt Magóg vagy Magor, a magyarok őse. A médeket kutató Dijankonov szerint a térségben tényleg volt egy ősi hurri, vagy inkább szkíta királyság a Kr. e. 15. században, melyet idegen források Mitanninak, vagy Mannának neveztek, magukat azonban Madának hívták. Talán rájuk utalhat a régi krónikás hagyomány. Őket követték később a médek, akik a szkítákat követve Kr. e. 7-6. század között uralták a Kaukázus déli területeit és Észak-Mezopotámiát.

Altáji madák

med-yugur.jpg

Feltehetjük a kérdést, ha királyaink Mezopotámiából eredtek, akkor miért kutatjuk mi a belső-ázsiai térséget? A válasz egyszerű, mert magyar gyanús nevek ott is megtalálhatók, legalább is Csagdurov erre talált bizonyítékot. A kutató az ősi belső-ázsiai Geszer eposz nyugati kapcsolatainak feltárása közben úgy találta, hogy annak gyökerei Mezopotámiáig érnek, egészen a médekig. Úgy vélte, hogy nemcsak a motívumok és az eposzi fordulatok között mutatható ki egyezés, hanem a mada és a méd név is fellelhető néhány szkíta-hun eredetű nép között. Az altaji türkök máig tisztelik Maadajt, akiről eposzt is költöttek. A tuvaiak között megtaláljuk a Madét, a jenyiszeji tatárok pedig Madi neve az ősi méd nevet juttatja eszünkbe- állítja a szerző.

Kik a madzsarok?

Csagdurov egy nagyon fontos adatot szolgáltat a sárga ujgurokról. Emlékezzünk, sok kutató éppen ezt a népet tartja a magyarok közvetlen ősének! Az orosz kutató sem állít mást. Szerinte ez az ősi népcsoport magát madzsának nevezi, mely szót a szerző egyenesen a magyar népnévvel rokonította! Megjegyzi, hogy a magyarokat madzsarnak is emlegetik a források. Nyugat-Kínában járt orosz tudósításokra hivatkozva felsorol még néhány magyar-gyanús nevet, ilyen a mador és a mattar. A Szibériában dolgozó orosz kutatónak még véletlenül sem jutott eszébe, hogy a magyart a manysival rokonítsa, hanem ő a korabeli bizonyítékok alapján a szkítákra visszavezethető méd-mada-magyar kapcsolatot látta bizonyítottnak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb