Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kunszentmiklósra tervezik a világ második hun múzeumát

2019. január 21./Baon.hu/TibetPress

eredeti cikk

Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület székhelyén, Hohhotban található az ázsiai hunok történelmét bemutató múzeumkomplexum. Az intézmény világviszonylatban egyedülinek számít, legalábbis mindaddig, míg meg nem nyílik a párja Kunszentmiklóson.

Még az idei esztendőben elkezdődik a kunszentmiklósi Virágh-­kúria felújítása. A beruházásra mintegy 60 millió forint támogatást nyert a kunszentmiklósi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. Az épületben a korábbi elképzelések szerint a város, illetve a térség múltját bemutató helytörténeti, természetrajzi, irodalmi és néprajzi témájú tárgyak, eszközök, viseletek, dokumentumok kerültek volna vissza. A minap a Kunszentmiklósról elszármazott Horváth Ferencné, a Kőrösi Csoma Sándor Shambala Emlékpark és Élőközösségi Központ Alapítvány alapítója kereste fel az önkormányzatot a magyarországi hun múzeum megalapításának ötletével.

– A hun múzeumot elsőként Keszthelyen szerettem volna létrehozni, ám a kijelölt épület rekonstrukciójához minimum félmilliárd forintra lett volna szükség. A lehetőségeket kutatva ötlött fel bennem Kunszentmiklós város, ahol a polgármester személyében nyitott fülekre találtam. Az általam létrehozott alapítvány legfontosabb célja egy hun múzeum létesítése Magyarországon – mondta el hírportálunk érdeklődésére Horváth Ferencné.A mongolok a hunok leszármazottjai, a magyarokat pedig Európa több helyén is a hunok utódjainak vélik – mondta el dr. Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe


– A Virágh-kúria múltunk egyik értékes emléke, melynek megőrzése kötelességünk. Önkormányzatunk úgy határozott, hogy felújítja, modernizálja és továbbra is múzeumként működteti az épületet. Nyitottak vagyunk arra is, hogy az épületben helyet adjuk a hun múzeumnak, ehhez azonban további egyeztetésekre van szükség. Amennyiben sikerül kidolgozni és összeegyeztetni az önkormányzat és az alapítvány elvárásait és elképzeléseit, akár még az idén megnyithatja kapuját Kunszentmiklóson a világ második hun múzeuma – tette hozzá Lesi Árpád polgármester.

Hohhotban van hasonló

A múzeumkomplexumot Belső-Mongólia Autonóm Terület megalapításának 70. évfordulójának alkalmából avatták fel tavalyelőtt Hohhotban. Az egyes észak-ázsiai népek sírhalmának külsejét megidéző két háromszög alakú kurgánban a kelet- és közép-ázsiai nomád népek történelmét bemutató régészeti leletek és tárgyak találhatóak, többségük az ázsiai hunokként ismert hsziungnu nép birodalmának idejéből származik.

Az előzetes tárgyalások és egyeztetések már elkezdődtek, illetve ismeretterjesztő programsorozat indult az alapítvány szervezésében a város könyvtárában. A havi rendszerességgel jelentkező előadások a Visszatérés őseinkhez összefoglaló címet kapta. Az első alkalommal dr. Batbayar Zeneemyadar, magyarországi mongol nagykövet beszélt népe eredetéről, ami szorosan kapcsolódik a hunokhoz és honfoglaló őseinkhez. A második előadást pénteken tartják, ami Nepálról szól. Áprilisban Aradi Éva indológus látogat el és tart előadást Kunszentmiklóson. A programokat ujgur és indiai napokkal kívánják színesíteni a szervezők.
– A múzeum anyagának egy része már megvan. Az anyagból jelenleg Ózdon látható ideiglenes kiállítás. A további emlékek beszerzése sem fog gondot jelenteni, mivel kiváló nemzetközi kapcsolataink vannak – fűzte hozzá az alapítvány képviselője.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb