Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai lapok: gyűjti a pénzt a Malév leendő vevője

2011. július 15. /Hvg.hu/TibetPress

Kína negyedik legnagyobb légitársasági csoportja, a Hainan Airlinest üzemeltető HNA Group nagy eséllyel részesedést vásárol a Malévban - jelentették pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva hongkongi lapok, amelyek szerint a Hainan újabb tőkeemelésre készül. Itthon a Figyelő azt írta, hogy a Malév márkanév használatával új társaság indulhat el, ebbe szállhatnának be a kínaiak Demján Sándor cégével együtt.

Már a kínai lapokban is egyre többet olvasni arról, hogy a Hainan Airlines légitársaságot tulajdonló HNA Group vásárolhat be a Malévbe, pénteken erről több híroldalon - például a Business China oldalán - is beszámoltak, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A beszámolók felidézték azt a stratégiai megállapodást, amelyet a HNA Group kötött a kínai kormányfő magyarországi látogatása alatt a Demján Sándor által vezetett Magyar Tőketársasággal.

Ez lenne az első alkalom, hogy kínai légitársaság felvásárlással terjeszkedik Európában - emelték ki a kínai beszámolók, amelyek szerint sem a HNA Group, sem pedig a Malév nem erőítette még meg a részesedés-vásárlást. A Hainan papírjait egyébként hétfőn felfüggesztették a sanghaji tőzsdén, a cég pedig bejelentette, hogy újabb tőkeemeléssel friss forrásokat vonna be. A bejelentés szerint több mint 1,24 milliárd részvényt akarnak eladni, amelyből hozzávetőleg nyolcmilliárd jüanos bevételre számítanak. A pénzből összesen hatmilliárd jüan értékű bankhitelt fizetnének vissza. Ez már a Hainan második kibocsátása lesz év eleje óta, az elsőn ötmilliárd jüan bevételre tett szert - teszi hozzá a Business China cikke.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő Malév részben a kínaiaknak köszönhetően főnixként éledhet újra - írja a Figyelő, amely szerint zajlik az adok-kapok az Európai Bizottság és a kormány között a Malévnak kreatív technikákkal juttatott állami pénzek kapcsán. Az ügy a lap szerint még az idén eldőlhet, ám a lehetséges végkifejlet egyáltalán nem rózsás. Brüsszelben várhatóan jogellenesnek minősítik majd az elmúlt évek állami praktikáit, így a Malév 70-100 milliárd forint visszafizetésére kényszerülhet - teszi hozzá a lap. Mivel a Malév erre aligha lesz képes, a cég a jelenlegi formában aligha működhet tovább. A patinás márkanév használatával a lap szerint új társaság indulhat el, várhatóan kínai háttérrel, a Demján-csoport közreműködésével.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb