Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai harckocsik indultak el Hongkong felé

2019. augusztus 29./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

A harci eszközök felvonultatása Peking szerint rutinlépés, a hongkongi tüntetőknek vannak kétségeik.

Hetek óta nagyon feszült a helyzet Hongkongban, Kína különleges közigazgatási területeinek egyikében. Hongkong ma még sok szempontból speciális autonómiát élvez, például saját jogrendszere van, ezért vált önmagán is túlmutató kérdéssé egy új kiadatási szabály bevezetése a „szárazföldi” Kína irányába.

A rendőrök a jogaikat féltő tüntetőkkel szemben már vízágyút is bevetettek, és több ízben előkapták marokfegyvereiket. a hongkongi tüntetők megfékezésére. A demonstrálók a Peking által támogatott kormányzat ellen tiltakoznak, fő célpontjuk Carrie Lam, a gyűlölt hongkongi kormányzónő, akinek ugyan az egész családja (férje és két gyermeke) Nagy-Britanniában él és brit állampolgár, de Lam mégis az erőltetett kínai közeledés kulcsfigurája, aki látványosan le is mondott brit állampolgárságáról.

A hongkongi helyzetről ebben a podcastban beszélgettünk.

Az AFP francia hírügynökség most arról adott számot, hogy erőteljes harckocsimozgás tapasztalható a kínai–hongkongi határon. A kínai hadsereg vezetői csütörtökön azt mondták, hogy a friss csapatok rutinrotáció keretében érkeztek Hongkongba, de nem titkolták azt sem, hogy mindez összefüggésben van azzal is, hogy Hongkongban újabb demonstrációkat hirdettek meg.

 

Abban pedig lehetett némi demonstratív jelleg, hogy a kínai állami sajtó videót tett közzé a Hongkong felé haladó páncélozott személyszállítókról és teherautókról. A hongkongi rendőrség eközben biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezte a szombatra meghirdetett újabb tüntetést, ami miatt elég valószínű, hogy újabb összecsapás lesz a rendőrök és a tüntetők között.

A kínai sajtó minden problémáért természetesen a tüntetőket okolja, akik gyújtogatnak, Molotov-koktélokat, kemény anyagból készült golyókat, téglákat, valamint hosszú lándzsákat vetnek be a rendőrök és a „közjavak” ellen.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb