Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína tagadja, hogy egymillió ujgurt tart fogva internálótáborokban

2018. augusztus 13./magyarszo.rs/TibetPress

eredeti cikk

Kína tagadta hétfőn az ENSZ egyik testületének jelentésében foglaltakat, miszerint egymillió ujgurt tartanak fogva a hatóságok internálótáborokban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban, azonban elismerte, hogy néhány embert átnevelés alá vetettek, miután - Peking szerint - szélsőségesek tévútra vezették őket.

A kínai álláspont szerint Hszincsiang békéjét iszlamista milíciák és szakadárok veszélyeztetik, akik támadásokat terveznek és megpróbálják kiélezni a feszültséget a muszlim ujgur kisebbség és a han kínai többség között. A kínaiak többsége hannak vallja magát, a Han-dinasztiára vezetik vissza nemzetiségüket.

Hu Lien-ho, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának más szervezetekkel történő kapcsolatait kezelő hivatalának igazgatóhelyettese közölte: az az állítás teljes mértékben hamis, hogy egymillió ujgurt tartanak fogva átnevelő központokban. Hu az ENSZ-nek a faji alapú megkülönböztetés megszüntetésére létrehozott bizottsága előtt leszögezte: Kínában vallásszabadság van, Hszincsiang tartományban pedig biztosítják az állampolgárok jogát a szabad vallásgyakorlás.

Hozzátette: azoknak, akiket megtévesztett a vallási szélsőségesség, segítséget nyújtanak átnevelés és áttelepítés útján.

Gay McDougall, az ENSZ-bizottság tagja pénteken közölte, hogy számos hiteles jelentés került a testület birtokába, amelyek arról szólnak, hogy egymillió ujgurt tartanak fogva "hatalmas internáló táborokban, melyeket titokzatosság övez, egyfajta jognélküli zónákban".

McDougall hétfőn Hunak és küldöttségének Genfben azt mondta: nem elég csak azt mondani, hogy nem sérülnek a kisebbségek jogai, annál többet kell tenni, mint egyszerűen csak tagadni a lágerekről szóló állításokat.

Az ENSZ-bizottsági tag rámutatott arra is, hogy Hu nem tagadta az átnevelési és indoktrínaló programokról szóló értesüléseket, és további felvilágosítást kért arról, hogy hány embert vetnek alá ezeknek az intézkedéseknek.

Hu válaszul közölte: Kína fellépett Hszincsiangban a "szélsőségességgel és terrorista bűncselekményekkel" szemben, és emlékeztetett, hogy a tartományban több robbantás, gyilkosság és mérgezés történt. Leszögezte azonban, hogy a kínai hatóságok nem vettek specifikusan célba egyetlen kisebbséget sem, és nem akarják a térséget mentesíteni az iszlámtól.

A nyugat-kínai tartományban zajló feltételezett átnevelési programokról elsők között az AP amerikai hírügynökség számolt be. Májusi jelentésében közölte: a kínai hatóságok tavaly tavasz óta a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban több tízezer muszlim ujgurt vettek őrizetbe és vittek el átnevelőtáborokba. A vádemelés nélküli fogva tartás célja, hogy átalakítsák a foglyok politikai gondolkodását, és elérni, hogy hitüket a párt iránti hűségükre cseréljék.

Kínai tisztségviselők a programmal kapcsolatban nem nyilatkoznak, ugyanakkor volt, aki az állami médiában leszögezte: ideológiai változásokra van szükség a szeparatizmus és iszlám radikalizmus elleni fellépéshez.

Az ujgur szeparatizmus elleni harc jegyében a kínai hatóságok kiterjesztették a radikalizmus fogalmát. Beszámolók szerint a muzulmán viselet, a hosszú szakáll növesztése vagy vallási feliratok vagy előadások birtoklása miatt is már a vallási szélsőségesség kategóriájába, így pedig átnevelőtáborba kerülhet valaki - írta az AP.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb