Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína hadat üzent a kereszténységnek – templomokat rombol le, bibliákat éget/HUNG

2018. november 18./www.herald.ng/TibetPress

forrás

2018. szeptember 10.


Fenyegető mudrák a kínai államfőtől/TibetPress fotóarchívum

Egy kínai székhelyű vallási jogvédő csoport azzal vádolja a kínai kormányt, hogy Pekingben és az ország többi részén is a kereszténységnek borzalmas üldözetést kell kiállnia.

Kína hadat üzent a kereszténységnek – templomokat rombol le, bibliákat éget
A csoport a továbbiakban ráolvassa a kínai kommunista kormányra, hogy az kereszteket semmisít meg, bibliákat éget, templomokat zár be és a keresztény hívőket arra kényszeríti, hogy tagadják meg hitüket.

A kampány egybeesik a kormány új vallási politikájának színrelépésével, amely „kínaivá tenné” a vallást, lojalitást követelve a hivatalosan ateista kommunista párt felé és hatalmát kiterjesztené és megnövelné a kínai állampolgárok élete felett.

Egy egyesült államokbeli kínai segélyszervezet szerint a Henan tartományban valamint Pekingben történt templombezárások mutatják a kereszténységgel való leszámolás intenzitását és alaposságát Kínában.

A segélyszervezet szóvivője, Bob Fu a következőket mondta: „A nemzetközi közvéleményt riadóztatni kell és felháborodásunkat kifejezni a vallás- és hitbeli szabadság ilyen nyílt megsértése miatt”.

A továbbiakban elmagyarázta, hogy a Hszi Csin-ping jelenlegi vezetése alatt, aki Mao Ce-tung óta a legnagyobb hatalommal bíró kínai a jelenkori történelemben, a vallásszabadság jelentősen csorbult, annak ellenére, hogy Kínában úgy tűnik, vallási reneszánsz van kibontakozóban.

Vallási jogvédő csoportok jelentése szerint a Hszi Csin-ping 1982 óta, mikor is a kínai alkotmány garantálta a vallásszabadság jogát, a legpusztítóbb háborút vívja a kereszténység ellen.

Bob Fu azt is állította, hogy a Mao vezette kulturális forradalom óta nem látott radikalizmus példájaként Hszi elnök elrendelte, hogy hivatalnokai bibliák kötegeit égessék el.

A keresztény hívőket pedig arra kényszerítik, hogy írjanak alá olyan nyilatkozatot, amelyben megtagadják a kereszténységet, aki ellenáll, attól megtagadják a szociális juttatásokat és a diákokat eltávolítják az állami iskolákból.

A vallási üldöztetés további jeleként a Henan körzetében lévő Nanyang város keresztény lelkipásztor, aki a további meghurcolásoktól való félelmében névtelenséget kért, arról számolt be, hogy szeptember 5-én egy akció keretében kereszteket, bibliákat és bútorokat égettek el templomában. Mint elmondta, ahogy hajnali ötkor kinyitotta a templomot, bizonyos személyek elkezdték kihurcolni ezeket a tárgyakat. Ezt megelőzően a helyi hatóságok azt követelték, hogy a templom „reformálja meg önmagát”, és a „reform” jelentését illetően vita kezdődött.

A kínai jog szerint minden vallás gyakorlói regisztrált időpontban végezhetnek vallási tevékenységet. Ugyanakkor kínai keresztények milliói „földalatti egyházakhoz” tartoznak a kínai kormány szerint, mert ellenállnak a kormány szabályozó tevékenységének az országban.

Peking legnagyobb templomát, Ziont 60 állami alkalmazott zárta be, akik busszal, rendőrségi autókkal és tűzoltókocsikkal érkeztek – számolt be a hely lelkipásztora, Ezra Jin Mingri.

A kivonuló hivatalos szervek röviden közölték, hogy a templomban való gyülekezés illegális és lefoglalták a templomot, csakúgy, mint a lelkipásztor, Ezra személyes tárgyait is, kényszerintézkedésként. Később közölték, a Zion templomot azért zárták be, mert azt nem regisztrálták a kínai kormánynál.

Ellenszegülésként elhangzott ugyanakkor:
„Az egyházak fejlődni fognak. Az imaházak akadályozása csak élesíti a konfliktusokat.”- mondta el a lelkipásztor az Associated Press riporterének a telefonban.

Nemcsak a kereszténység az egyedüli vallás, amelyet a kínai kormány támad. Számítások szerint mintegy egymillió ujgurt és a muzulmán kisebbség más tagjait tartják önkényesen átnevelő táborokban az ország északnyugati részén, akiket arra kényszerítenek, hogy tagadják meg az iszlám hitet és nyilvánítsák ki lojalitásukat a kommunista párt felé.

Ahogy várható volt, a kínai hivatalos szervek vitatják a vádakat és azt mondják, a kínai kormány tiszteletben tartja a vallásszabadságot, de megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy a vallási szélsőségeket elfojtsa az országban.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb