Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kaliňák szerint a kínai nagykövetség munkatársai üthettek először

2009. június 22./bummy/Sita/TibetPress

A parlament védelmi bizottsága nem hagyta jóvá a képviselői ellenőrzést a belügyminisztériumban. A képviselők a szlovák és kínai tüntetők összecsapásával kapcsolatban érdeklődtek volna a tárcánál.
 
A bizottság rendkívüli ülését egy ellenzéki képviselői csoport és Ján Kovarčík (HZDS) kezdeményezte, magyarázatot vártak Robert Kaliňáktól a rendőrség fellépésével kapcsolatban.

Kaliňák szerint a konfliktus a két tüntető csoport között alakult ki, de egyik tábornak sem volt gyülekezési engedélye. Elismerte, hogy az incidenst a kínai tábor robbantotta ki. „Ez teljesen nyilvánvaló“ – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a rendőrség két esetben szétválasztotta az incidens szereplőit, a harmadik esetben 9 embert állított elő. „Öt szlovákról és négy kínairól van szó“ – mondta Kaliňák. A rendőrök csak az előállítottak kihallgatása után állapították meg, ki volt a támadó, és ki a sértett. Jelenleg két büntetőjogi eljárás van folyamatban: Ondrej Dostál polgárjogi aktivistát valaki meglopta, míg egy fiatal kínai nőt megtámadtak, mert az a Kínában betiltott Falun Gong mozgalmat propagálta a téren.

A belügyminiszter elutasította, hogy a fekete öltönyös kínai csoport, mely szintén a téren volt, a kínai elnök testőrségéhez tartozott volna. Elmondása szerint 18 kínai testőr volt Szlovákiában, abból ketten az elnök különgépét őrizték, ketten az apartmanját, míg 14-en a delegációt védték.

A belügyminiszter elismerte, hogy a fekete öltönyösök az elnököt köszöntő kínai szervezetekhez tartozhattak, vagy a környező országok kínai követségeinek munkatársai lehettek. Körülbelül 50 ilyen személy utazhatott be az országba erre az alkalomra. Ján Packa országos rendőrkapitány szerint a kínai követség által szervezett üdvözlő megmozdulás szervezését a rendőrség nem követte figyelemmel, ez a szlovák külügyminisztérium hatásköre.

Vladimír Palko független képviselő szerint a fekete öltönyös kínaiak olyan módon viselkedtek, mint egy tüntetést elimináló rendőri egység. Olyan fotókat mutatott be a bizottságnak, melyek szerint a csoport korlátozta a szlovák tüntetők szólásszabadságát. Martin Fedor (SDKÚ) hozzátette, hogy a legalább kilenc férfi közül egyet sem állított elő a rendőrség.

Palko hangsúlyozta, ő személyesen nem tud arról, hogy a fekete öltönyösöknek volt-e valamilyen katonai rangjuk, azonban meg van róla győződve, hogy a kínai kommunista államhatalom képviselőiről volt szó, akik Szlovákia területén indítottak akciót.

Palko szerint a bizottság képviselői, akik lehetetlenné tették a képviselői ellenőrzést a belügyminisztériumban, "mind kommunisták". "Ez a három kormánypárt, melyeket én akár Irány - Kínának, Kínai Nemzeti Pártnak és Kínai Szlovákiáért Mozgalomnak neveznék, szégyellheti magát" -- mondta Palko. Szerinte Szlovákiának diplomáciai jegyzékben kéne tiltakoznia az ellen, hogy kínai állampolgárok szlovákokat támadtak meg.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb