Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Itt tart a koronavírus

2020. január 30./Index.hu/TibetPress

eredeti cikkCsütörtök délutánra az új típusú kínai koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma a CNN gyűjtése szerint elérte a 8252-t, az Egészségügyi Világszervezet a WHO főtitkára viszont világszerte 7818 megbetegedésről számolt be csütörtök este, ebből 7736 beteget Kínában regisztráltak. Csütörtök éjszaka a Bloomberg kínai egészségügyi hivatalnokokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kínában már 212 halálos áldozatot követelt a vírus, az elmúlt 24 órában pedig 1200-al nőtt a regisztrált betegek száma az országban.

Csütörtökön a WHO a járvány miatt kihirdette a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, bár a szervezet főtitkára azt mondta, nem ajánlja, sőt ellenzi, hogy kormányok utazási és kereskedelmi korlátozásokat vezessenek be Kínával szemben. Sokak szerint az Egészségügyi Világszervezet túl későn nyilvánította vészhelyzetnek a járványt.

Ezzel a koronavírus a kínai fertőzöttek számában jelentősen lehagyta a 2002–2003-as SARS (súlyos akut légzőrendszeri szindróma) járványt, és a halálos áldozatok számában is hamarosan beéri – bár a SARS halálozási aránya sokkal nagyobb volt, mint a koronavírus jelenlegi 2,2 százalékos mortalitása.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem itthon, sem külföldön nem tud fertőzött magyarról, és nem tud fertőzött, Magyarországon tartózkodó külföldiről. Vuhanban és környékén összesen nyolc magyar tartózkodik, mindannyian egészségesek. Közülük heten térnének haza, valószínűleg szombaton, egy francia géppel lesz lehetőségük Marseille-be vagy Brüsszelbe repülni, onnan hozza haza őket a kormány, hogy a budapesti Szent László kórházban felállított karanténban töltsenek két hetet.

Egy, a New England Journal of Medicine amerikai orvosi hetilapban publikált kínai kutatás szerint a koronavírussal fertőzöttek átlagosan 2,2 embert fertőznek tovább. Azaz a járvány lassabban terjed, mint a szamárköhögés vagy a tbc, de valamivel gyorsabb az egyszerű influenzánál.

A hatóságok intézkedéseinek hatékonyságában csak fenntartásokkal bízó lakosság amiatt is aggódhat, hogy a fertőzés terjedésének az Imperial College London kutatói által felállított modellje szerint a valós fertőzöttek száma 20 és 100 ezer között mozoghat – akiket nem regisztráltak és nem különítettek el a hatóságok.

Kínán kívül legalább 15, de lehet, hogy húsz országban bukkantak fel koronavírussal fertőzöttek, azonban összesen is nagyjából 70-en lehetnek. Őket az Egyesült Államoktól Ausztráliáig mindenhol karanténokban tartják a vírus kéthetes lappangási idejére. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO) a globális mértékben alacsony számú fertőzött ellenére is aggasztja az emberről emberre terjedő fertőzések aránya, és a WHO igazgatója szerint a megbetegedések

magukban hordozzák a lehetőséget egy, a mostaninál jóval nagyobb világjárvány kitörésére.

Megnyugtató viszont, hogy miután kínai tudósok bárki számára elérhetővé tették az új típusú koronavírus génszekvenciáját, egy San Diegó-i biotechnológiai cég már be is jelentette, hogy azonnal hozzákezdtek az oltóanyag kifejlesztéséhez, és akár már az év végén elkezdődhetnek a vakcina emberkísérletei. A mostani járvány az első a történelemben, ahol az eddig ismeretlen kórokozó genomja gyakorlatilag már azelőtt ismertté vált, hogy a tömeges megbetegedések és a halálesetek elkezdtek volna sokasodni.

Azonban a koronavírus fenyegetése drasztikus lépésekre sarkallt egy csomó országot: Oroszország például lezárta 4300 kilométer hosszú, Kínával közös határát. Az olasz partoknál pedig 6000 utassal a fedélzetén feltartóztattak egy óceánjáró hajót, miután egy hongkong-i pár lázzal és légzési nehézségekkel fordult a hajóorvoshoz. Az esetet tisztázták, a turisták pedig végül partra szállhattak.

Viszont csütörtök este az olasz kormányfő, Giuseppe Conte bejelentette, hogy Olaszországban is kórházba került két koronavírusos beteg. Mindketten kínai turisták, akik pár napja érkeztek Rómába. Az olasz kormányfő azt is bejelentette egyúttal, hogy felfüggesztik a légi közlekedést Olaszország és Kína között.
Csütörtökön az amerikai járványügyi hatóság bejelentette, hogy egy esetben már biztos, hogy az Egyesült Államokon belül is fertőzött a vírus: az egyik, Kínából hazatérő beteg fertőzte meg a házastársát Chicagóban. Az amerikai kormány pedig bejelentette, hogy a koronavírussal foglalkozó munkacsoportot hoztak létre a Fehér Házban, amelyet Alex Azar egészségügyi miniszter vezet. Az Egyesült Államokban eddig öt koronavírusos beteget azonosítottak.

Egy sor kínai, illetve Kínában komoly érdekeltségekkel rendelkező multinacionális cég meghosszabbította munkatársai holdújév miatt esedékes szabadságát, az IKEA és a H&M bezárta üzleteit, a Facebook és az összes vezető bank pedig megtiltotta külföldi alkalmazottainak a beutazást.

A Lufthansa-csoport és az Air France is leállította légitársaságainak kínai járatait. Egy 15 ezer amerikai pilótát tömörítő szakszervezet, az Allied Pilots Association pedig pert indított az American Airlines légitársasággal szemben, hogy az szüneteltesse a kínai járatait a járvány miatt.

Érthető módon sorra mondják le a nagy tömegeket vonzó sporteseményeket: a Kínai Labdarúgó Szövetség a koronavírus terjedése miatt minden futballmérkőzést elhalasztott az országban, korábban pedig egy évvel elhalasztották a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai világbajnokságot és egy sor olimpiai kvótaszerző versenyt.

A járvány a filmiparnak is betett: a koronavírus-járvány miatt leállt a munka a világ legnagyobb filmstúdiójában, a Sanghajtól délre található Hengdian World Studiosban, ahol éppen tíz tévésorozatot, három mozifilmet és több tévéfilmet forgatnak. A járvány miatt akár 25 százalékkal is visszaeshet a Kínában gyártott produkciók mennyisége.

Magyarországon egyelőre nem találtak fertőzöttet, de ahogy Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa az Index podcastjában elmondta, hiába vették körül a történelem legnagyobb karanténjával Vuhan városát, a globális repülőközlekedés, illetve a Kínából induló és Kínába irányuló intenzív vendégmunkás-forgalom korában „nem reménykedhetünk, hogy mi, magyarok kimaradhatunk a kialakulófélben lévő világjárványból”. A koronavírusnak ugyanis nincs specifikus tünete, ráadásul a fertőzöttek nagy része abszolút tünetmentesen terjeszti a vírust.

Csütörtöki kormányinfóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is bejelentette, hogy a kormány koronavírus elleni akcióterven dolgozik. A miniszter közölte:
Az elkövetkező napokban leállíthatják a repülőjáratokat Kína és Magyarország között.

Azonban ahogy szintén Kemenesi elmondta, a világ sokkal felkészültebben várja a koronavírus-járványt, mint a SARS-t.

Ahogy a SARS, úgy a koronavírus elterjesztésében is a denevérek játszhattak főszerepet, melyek repülésre kalibrált immunrendszerüknek köszönhetően úgy képesek szervezetükben tárolni az elfogyasztott rovarokból származó vírusokat, hogy azok nem okoznak bennük kárt – viszont amint átjutnak egy másik, érzékenyebb állatba, ott akár halálos betegséget is okozhatnak.

A koronavírus a magyar turizmusra is hatással van, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke csütörtökön az M1 híradójának azt mondta, több kínai csoport is lemondta a magyarországi szállodafoglalását.

Ha még maradt kérdése a koronavírussal kapcsolatban, akkor arra ebből a videóból kaphat választ:

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb