Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Itt jöhet el először az apokalipszis a vízhiány miatt

2018. június 21./Origo.hu/TibetPress

eredeti cikk

Minden idők legnagyobb vízkrízise elé néz India - írja a The Statesman. Egy friss jelentés szerint már most milliós nagyságrendűre tehetők azoknak a száma, akik nem jutnak elegendő mennyiségű, illetve megfelelő minőségű ivóvízhez.
Naponta halnak meg Indiában emberek és állatok a nem megfelelő minőségű víz fogyasztásának következtében, jelenti az NITI Aayog, egy indiai szövetségi kormányzati intézet. A jelentés összeállítói arra hívják fel a figyelmet, mindez nagyon hamar sokkal rosszabbra fordulhat.

Százmilliók ellátása veszélyben
A kormányzati ügynökség jelentése szerint bő egy évtized múlva, 2030-ra, India vízigénye a mostani kétszeresére nő. A krónikus vízkrízis a számítások szerint akár 6 százalékkal is visszavetheti évente Ázsia harmadik legerősebb gazdaságának GDP-jét.

Jelenleg is mintegy 600 millió embert fenyeget a hosszan tartó vízhiány veszélye, és a növekvő népesség miatt ez a szám évente emelkedni fog.

 

A 2016-2017-es időszak vizsgálatai alapján, Gudzsarat államban a legeredményesebbek a vízkészletekkel folyatott gazdálkodásban. Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka és Maharastra államokban szintén jól bánnak az értékes készletekkel. A legrosszabbul Uttar Pradesh és Bihar államokban állnak.

A vízhiány a legnagyobb probléma
A vízügyi miniszter azt mondja, India jelenleg legnagyobb problémája, amivel szembe kell néznie, a vízhiány.

Ez nem pusztán a rendelkezésre álló tartalékok kérdése, hanem vízgazdálkodási kérdés is egyben.

A miniszter szerint fontos összehangolt lépéseket tenni a tudatos vízfogyasztás elősegítése érdekében. A kormánytag példaként azokat a lakosságot célzó médiakampányokat említette, melyeket a tisztaság megőrzésével és a környezet védelmével kapcsolatban folytattak.

A jelentésben szereplő index egyúttal rangsorolja is az államokat a vízgazdálkodás kérdéseiben. A NITI Aayog-nál úgy látják,
szükség van arra, hogy az emberek megismerjék az India vízhelyzetével kapcsolatos realitásokat.

Ezért a jövőben minden évben – figyelemfelhívó céllal – közzéteszik jelentésüket, benne az államok rangsorával.

A riport bemutatása kapcsán az is elhangzott: a jó vízgazdálkodó államokat valamilyen formában jutalmazni kellene, ezzel is ösztönözve azokat a jó gyakorlatok folytatására és más államoknak szóló példaadásra.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb