Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ismeretlen halotti kultusz nyomaira bukkantak a Himalájában

2011. március 3. /MTI/TibetPress

Ismeretlen ókori halotti kultusz nyomaira bukkantak amerikai tudósok a Himalájában, ahol az elhunytak csontjairól, mielőtt végső nyugalomra helyezték volna őket, gondosan lefejtették az izomzatot.

A Mustang-körzetben 4200 méteres magasságban egy barlangban 27 személy - férfi, nő és gyermek földi maradványait fedezték fel. Az előzetes DNS-vizsgálatok tanúsága szerint a másfélezer éve elhunyt személyek rokonságban álltak egymással - olvasható a National Geographic (http://news.nationalgeographic.com) hírei között.

A holttestekről lefejtették a húst, vélhetően fémkéssel, majd ezután a csontvázakat akkurátusan széles fapolcokra fektették. A barlangban kecske-, szarvasmarha- és lócsontokat fedeztek fel, az állatokat a feltételezések szerint feláldozták.

A kutatók kizárják a kannibalizmus lehetőségét.

"Egészen másként csontozzák ki a húst, ha táplálkozásról van szó. Ráadásul emberevés esetén a koponyát széttörik, és elfogyasztják az agyvelőt, ahogy szétzúzzák a csontokat is a csontvelő megszerzése érdekében, itt viszont semmi hasonlót nem tapasztaltunk" - magyarázta a kutatásokat irányító Mark Aldenderfer, a Kaliforniai Egyetem régésze.

A régész szerint e temetkezési szokás kapcsolatos lehet két másik halotti rituáléval - az egyik a Tibetben mind a mai napig létező "az égbe temetkezés" gyakorlata, amikor a halott testét a papok feldarabolják, és "felkínálják" az elemeknek és a keselyűknek.

Mint Mark Aldenderfer megjegyzi, Tibet mindössze 16 kilométerre van a barlangtól.

A másik rítust a zoroasztrizmus, a Kr.e. II. évezredben, az iráni fennsíkon született vallás követői gyakorolták, akik a halált a gonosz ideiglenes győzelmének tekintették, így az elhunyt tisztátlan volt a szemükben, és igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle. Ehhez a holttestet egy, a településen kívül épített, kör alakú, felül nyitott toronyba, az úgynevezett "Csend tornyába" vitték, ahol a tetemek a keselyűk prédájává váltak. Miután a dögevők letakarították, és a nap kiégette a csontokat, egy közös sírboltban helyezték őket.

"A Mustang-körzet népe átvehette a zoroasztrizmus halotti rítusát, majd átadhatta őket a tibetieknek" - vélekedik Mark Aldenderfer.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb