Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Gyilkos akció az ujgur területen: késelték és teherautóval taposták az embereket

2011. július 31./Stop.hu/TibetPress

Négy gyanúsítottat lelőtt, négyet elfogott, s további négyet még keres az északnyugat-kínai Kasgar (Kashgar) rendőrsége, miután vasárnap erőszakcselekmények voltak a városban: három embert megöltek, több mint 10 járókelő, illetve rendőr megsebesült - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A hétvégén eddig legkevesebb 14 ember halt meg különböző erőszakos cselekményekben a muszlim ujgurok lakta kínai régió történelmi városában.

Szombaton este két, késsel felfegyverkezett ujgur férfi egy piros lámpánál várakozó teherautóból kirángatta a sofőrt, leszúrta vezetőt, majd a járművel a járókelők közé hajtott. A támadók ezután kiugrottak a teherautóból, és legkevesebb hat embert halálra késeltek, 28-at megsebesítettek az utcán. A járókelők az egyik támadót agyonverték, társát ártalmatlanná tették.

Sajtóértesülések szerint a város érintett területeit lezárták, a helyszínen tűzoltók, mentők dolgoznak; a rendőrség nagy erőkkel vonult ki. Az internetes beszámolók síró emberekről és sok vérről szóltak. Volt, aki elmondta, hogy az esethez közeli székhelyű vállalatuk egyik biztonsági őre és menedzsere igyekezett a menekülő emberek segítségére lenni, de az egyik támadót lefogni próbáló kollégájukat hasba szúrta az ámokfutó késelő.

"Hszincsiang (Xinjiang) a kínai ujgurok és más nemzetiségűek hazája terrorfenyegetés alatt áll" - állapítja meg a Hszinhua kínai állami hírügynökség, amely emlékeztetett arra, hogy július 18-án Hotan városban a helyi rendőrségre támadt egy fegyveres csoport, megölték az ujgur biztonsági őrt, továbbá három másik embert, s túszokat ejtettek. A rendőrség akkor 14 támadót lelőtt.

Az akkori híradásokból arra lehetett következtetni, hogy az akciót vallási szélsőségesek követték el tiltakozásul amiatt, hogy a városban a hatóságok kampányt indítottak a nők egyre terjedő viselete ellen, ami fekete fátyol és hosszú fekete, bő köpeny. A rendőrség az ügyben arra a megállapításra jutott, hogy "terrorista csoportok által szervezett támadásról" volt szó.

2009 júliusában közel 200 halálos áldozattal járó kiterjedt - rombolással, gyújtogatással kísért - zavargásokra került sor az autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi). Kasgárban akkor több száz fős tüntetésről érkeztek jelentések. Egy évvel korábban, a nyári olimpia idején - szintén a pakisztáni határtól néhány órára lévő Kasgárban - merényletet követtek el egy rendőrőrs ellen, aminek 16 rendőr esett áldozatul. A kínai hatóságok állítása szerint a háttérben "szeparatista szervezetek" álltak.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb