Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

FKF: a hajléktalanokat nem érte erőszakos cselekmény a Kálvin téri aluljáróban

2010. december 2./MTI/hvg.hu/TibetPress

A Fővárosi Közterület-felügyelet vizsgálata után közölte: nem történt erőszakos fellépés budapesti a Kálvin téri aluljáróban azokkal a hajléktalanokkal szemben, akik ott életvitelszerűen tartózkodnak. A Fővárosi Közterület-felügyelet - miután értesült arról -, hogy Budapesten, a Kálvin téri aluljáróban a közterület-felügyelők egyik, hajléktalanokkal történt intézkedését egy szervezet erőszakos fellépésnek minősítette, haladéktalanul kivizsgálta a történteket. "A vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy erőszakos cselekmény a helyszínen nem történt. Mindezt térfigyelő kamerák is rögzítették" - írta Pető György az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. Város Mindenkié csoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet és a rendőrség hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Kálvin téri aluljáróban élőket.

Nem követtek el szabálysértést, mégis zaklatták őket
Mint írták, a csoport tagjának beszámolója szerint az aluljáróban élő emberek rendelkeztek azzal a névre szóló laminált igazolókártyával, amelyet a "Társadalmi megbékélés programjába" bevont hajléktalanoknak adnak ki az utcai szociális munkások, hogy elhelyezésükig elejét vegyék a "zaklatásnak". "A hajléktalan emberek nem követtek el semmilyen szabálysértést, ennek ellenére az erőszakszervezetek munkatársai az igazoltatást követően felszólították őket az aluljáró elhagyására".

Pető György csütörtöki közleménye szerint hétfőn két közterület-felügyelő a Kálvin téri aluljáróban posztos szolgálatot teljesített délelőtt. Mivel a hajléktalanok eléggé terjedelmes mennyiségű szemetet halmoztak fel tartózkodási helyüknél, így a felügyelők felszólították őket, hogy azt vigyék az aluljáróból a felszínre.

Erre a hajléktalanok egy olyan kártyát mutattak, melyen az szerepelt, hogy "elhelyezésük folyamatban van", s elmondták, hogy december 15-ig maradhatnak az aluljáróban. A felügyelők 11.15 óra körüli időben a közterület-felügyelet ügyeletén keresztül szociális munkás segítségét kérték. "Ez is azt támasztja alá, hogy nem jogsértő cselekményként kezelték a hajléktalanok jelenlétét" - áll a közleményben.

Ok nélkül jelentek meg a rendőrök?
Mint olvasható, délután négy óra körüli időben az egyik hajléktalanhoz mentőt kellett hívni a felügyelőknek, mert az rosszul érezte magát. A mentő elszállította a segítségre szorulót. Ezt követően az aluljáróban két rendőr is megjelent, akik járőrözésük során jártak arra, s nem a felügyelők kérésére jöttek, hiszen erre okot adó esemény nem is történt. Miközben igazoltatták a hajléktalanokat, megjelent a helyszínen egy fiatalember, aki elmondása szerint egy hajléktalanokat támogató szervezet munkatársa, s nemtetszését fejezte ki az intézkedésekkel szemben.

Mint a térfigyelő kamerák is rögzítik, az igazoltatás után a közterület-felügyelők és a rendőrök elhagyták a helyszínt.  "Most nem egy civil szervezet állításai állnak szemben egy rendészeti szerv dolgozójának állításával, hanem a térfigyelő kamera felvételei szolgáltatják a bizonyító erőt" - áll a közleményben.

Pető György kitért arra: az utcai segítő szolgálatok folyamatosan alternatív szálláshelyeket kínálnak, s az utcai életmódról lemondani nem szándékozók számára az úgynevezett túlélési vagy toleranciaponton történő elhelyezéshez nyújtanak segítséget.

A közleményben Pető György úgy fogalmazott: "sajnálatos módon néhány közterület-felügyelőhöz nem jutott el az az információ, hogy a "Társadalmi megbékélés programba" bevont utcai szociális munkások igazolókártyával látják el az aluljárókban "fedelet találó hajléktalanokat".

"A Fővárosi Közterület-felügyelet mindent megtesz annak érdekében, hogy védje az épített és természeti környezetet, a közrendet és közbiztonságot. A polgárok nyugalmát éppúgy szeretné biztosítani, mint támogató és együttműködő segítséget nyújtani a szociálisan nehéz sorsú vagy hajléktalan emberekkel foglalkozóknak" - zárul a közlemény.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb