Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ezrek a romok alatt Északnyugat-Kínában

2010. április 14./HVG.hu/TibetPress

Megközelítette a hatszázat az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban szerda reggel bekövetkezett 7,1-es erősségű földrengés halálos áldozatainak a száma, mintegy 10 ezer a sérült - jelentették hivatalos források.

A nagy területen romboló földmozgás és utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat, földcsuszamlásokat idéztek elő. A térségben utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés, egy közeli víztározó fala megrepedt, a víz áttörésének megakadályozásán dolgoznak - tájékoztatott a helyzetről Huang Liming, a dél-csinghaji Jüsu tibeti autonóm prefektúra kormányzatának főtitkárhelyettese.

Hétszáz katona dolgozik a romok eltakarításán, az utak megtisztításán, a törmelékek mozgatásán, hogy minél közelebb kerülhessenek a mentésre szorulókhoz. További több mint 5 ezer mentőt, köztük katonákat, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat küldtek a helyszínre. "Mindenekelőtt a gyerekek megmentése a cél, az iskoláknál mindig sokan vannak" - idézi a hírügynökségi jelentés Kang Zifut, a mentésben részt  vevő egyik katonatisztet. A helyi iskolák valamennyi épülete összeomlott, a beszámolók szerint a tanítás a földrengés pillanatában még nem kezdődött meg, a kollégiumból, akik tudtak, kiszaladtak, akik nem, azokat betemették a romok.

A helyszíni beszámolók pánikról, az eluralkodott félelemről és a gyászról írnak. Egyben arról tudósítanak, hogy szerdán délután sokan ültek autóba, mikrobuszokba, vagy traktoraikra és készülnek elhagyni a települést.

Időközben bejelentették, hogy a kínai központi kormány 200 millió jüant (29,3 millió dollár) folyósít a költségvetésből a földrengés sújtotta terület megsegítésére, a mentésre, az áttelepítésekre, az egészségügyi ellátásra és a járványmegelőzésre, valamint az elsődleges helyreállítási munkálatokra. A központi szakszervezeti szövetség 2 millió jüan segély elkülönítéséről döntött, az emberek veszteségeinek részbeni pótlására, és más nehézségek áthidalására.

A kínai államelnök Hu Csin-tao (Hu Jintao) és a kormányfő Ven Csia-pao utasította a helyi vezetőket a szakszerű és gyors intézkedések megtételére, a károsultak ellátására. Huj Liang-jü miniszterelnök-helyettes már a helyszínre érkezett, ő irányítja a mentést.

A polgárügyi minisztérium és az állami katasztrófavédelmi bizottság szerdán délután első osztályú szükségállapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi segélyeknek nem később, mint 24 órán belül a célba kell ékezniük és a segélyszállítmányokat is a lehető leggyorsabban kell a helyszínre juttatni, vasúton, vagy légi úton. Utasítás született országos gyűjtés szervezéséről és arról, hogy a nemzetközi adományok kezelését központi irányítás alá vonják.

A legfrissebb jelentések szerint a csinghaji Batang repülőtérrel visszaállt a korábban megszakadt rádiókapcsolat és gond nélkül tudja fogadni a segélyszállítmányokat, a mentő alakulatokat. Már a helyszínre érkezett a csengtui bányamentők 100 fős csapata, továbbá 40 mentő a szomszédos Tibetből. Útra kész a légierő 1500 katonája, valamint száz ejtőernyős, és készenlétbe helyeztek a tartományban szolgáló 2100 fegyveres rendőrt is.

A Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található Jüsu tibeti autonóm prefektúra - ahol a földrengés epicentruma volt - lakóinak száma negyedmillió. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű. A csinghaj-tibeti fennsíkon, mintegy 4000 méteren helyezkedik el.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb