Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Esély sincs rá, hogy megmeneküljünk az apokaliptikus jövőtől

2018. október 21./Portfolio.hu/TibetPress

eredeti cikk

Drámai üzenetet küldött Bill Gates legfrissebb blogposztjában azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy a klímaváltozás hurrikánokat, áradásokat, szárazságot és extrém hőmérsékletet okozhat. Szerinte túl kevés az, amit most próbálunk és egyik megoldás sem fog működni. A napelemek és a szélturbinák önmagukban nem fogják megmenteni a bolygót.


Rémisztő prognózist tettek közzé nemrég az ENSZ tudósai. A leggyorsabb klímaváltozás zajlik most a jégkorszak óta és ahhoz, hogy ezt megfékezzük, 2050-ig teljesen le kellene állítani a szénerőműveket és a többszörösére kellene emelni a megújuló energia beruházásokat.

Bill Gates blogposztjában reagált a felvetésekre. Szerinte amikor a klímaváltozás megfékezéséről van szó, akkor mindenki arra gondol, hogy napelemeket és szélturbinákat kell telepíteni és ezzel máris megakadályozzuk az üvegházhatású gázok özönlését. De tévednek.

A megújuló energia egyre olcsóbb és sok ország elkötelezett amellett, hogy csökkentse függőségét a fosszilis üzemanyagtól az energiatermelésben. Ez jól működik, főleg olyan területeken, ahol magas a napsütéses órák száma vagy gyakran fúj a szél.
Mindenki, aki a klímaváltozás ellen harcol, abban bízik, hogy az energiatermelés szén-dioxidmentesítése elegendő lesz a klímaváltozás megfékezésére. Bárcsak így lenne, de sajnos nincs
-
írja Bill Gates a blogposztjában.

Az elektromos áram termelése mindössze az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért felel. Vagyis ha a világ teljes energiatermelését meg lehetne oldani anélkül, hogy egyetlen molekulányi üvegházhatású gázt kibocsátanánk, akkor is csak a negyedével lehetne csökkenteni a kibocsátást. A felmelegedés megfékezése érdekében minden szektorban nullára kellene redukálni 50 éven belül, ami azt jelenti, hogy 10 éven belül már el kellene indulnunk ezen az úton. De honnan jön a többi? Bill Gates öt területet azonosít, ami különösen fontos a klímaváltozás szempontjából:

1. Elektromosság

Az energiatermelés felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért. Bár már látszik a fejlődés a megújuló energiák terén, még nagyobb áttörésre van szükség. Például a napenergia és a szélenergia esetén szükség van egy olyan támogatórendszerre, amikor akkor is termeli az áramot, ha nem fúj a szél, felhős az ég, vagy éjszaka van (természetesen emissziómentesen). Az elektromos hálózatot is hatékonyabbá kell tenni olyan esetekre, amikor nem helyben használjuk fel az energiát.

2. Mezőgazdaság

A marhatartással hatalmas mennyiségű metángáz keletkezik, az üvegházhatású gázok 24 százalékáért felel. Az erdős területek visszaszorulása pedig (ami például a termőterületek növelése érdekében véghezvitt erdőirtások eredménye) csökkenti a fák számát, amelyek pedig jelentős mennyiségű szén-dioxidot tudnának elnyelni. Sőt. Ha elégetik őket, akkor még termelődik is szén-dioxid.

3. Feldolgozóipar

A műanyag, a fém, az építőanyag mind, ami körülvesz minket, szerepet játszik a klímaváltozásban. A cementgyártás és az acélgyártás nagyon sok energiát igényel, amit fosszilis energiahordozókból állítanak elő, olyan kémiai reakciókkal ráadásul, amelyeknek szén-dioxid a mellékterméke. Így ha még sikerülne is a gyártás energiaigényét tiszta energiával biztosítani, a melléktermékekkel számolni kellene. Az üvegházhatású gázok 21 százalékáért felel a feldolgozóipar.

4. Közlekedés

Jó, hogy terjednek az elektromos autók, de az autók kevesebb mint a közlekedéshez kapcsolható emisszió feléért felelnek. És a jövőben még tovább csökken a részarányuk. A repülőgépek, a teherhajók és a teherautók felelnek inkább érte és jelen pillanatban egyiknek sincs nulla emissziós alternatívája. A közlekedés felel az üvegházhatású gázok 14 százalékáért.

5. Épületek

Az épületek felelnek az üvegházhatású gázok 6 százalékáért, főként a légkondik miatt. És nem csak azért, mert a légkondik energiát fogyasztanak, hanem azért is, mert maga a hűtőberendezés is üvegházhatású gázzal működik. A hatékonyan működő ablakok segíthetnek ezen és a következő évtizedekben ez még fontosabb lesz, ahogy a lakosság egyre nagyobb hányada költözik városokba.

Bill Gates szerint ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor alapvetően megváltozik a gondolkodásunk a klímaváltozásról. Nem csak az káros, hogy az autónkat használjuk vagy a házunkat, hanem csaknem az életünk minden területén jelentkeznek a hatások, azzal, amit eszünk, a ruhák, amiket hordunk, a termékek, amiket használunk. Ha meg akarjuk akadályozni a globális felmelegedést, akkor áttöréseket kell elérnünk az élelmiszertermelésben, a közlekedésben, az állattartásban is.

Ezek a lépések egyre sürgetőbbek. A középosztály soha nem látott mértékben bővül, és ahogy felfelé halad valaki a társadalmi ranglétrán, úgy nő az ökológiai lábnyoma is. Mert gyaloglás helyett motorral vagy autóval jár, a család pedig tojást, húst, tejterméket eszik. Vesz hűtőt, légkondit, lámpákat, hogy éjjel is tanulni tudjanak a gyerekeik. A fogyasztás jobb életminőséget eredményez, ami végső soron jó az egész világnak, viszont nem jó a klímának, különösen abban az esetben, ha nem sikerül új, emissziómentes megoldásokat találni. Ezért is fontos, hogy nagy összegeket szánjunk a kutatás-fejlesztésre mind az öt területen, már most.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb