Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ellenzéki aktivistákat tartóztattak le Hongkongban

2019. augusztus 30./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

em sokkal a szombatra tervezett ellenzéki tüntetés betiltása után a hongkongi rendőrség letartóztatta Joshua Wongot és Agnes Chow-t, akik mindketten ismert demokráciapárti aktivisták. Csütörtökön a hongkongi nemzetközi repülőtéren szintén letartóztatták Andy Chant is, aki a korábban betiltott, függetlenségpárti Hongkongi Nemzeti Párt vezetője.

Frissítés: Hírügynökségek szerint a két aktivistát néhány órával az őrizetbe vétel után óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Chant a hírek szerint egyelőre még nem. Chow ezzel kapcsolatban azt mondta, Peking és a hongkongi kormányzat meg akarja felemlíteni a hongkongiakat, hogy ne merjenek részt venni semmiféle demokratikus mozgalomban. Ő is és Wong is fogadkozott, hogy a hatósági kényszerintézkedések ellenére nem ijednek meg, folytatni fogják a harcukat a demokráciáért.

 

Hongkongi ellenzéki források Twitter-bejegyzései szerint Wongot, aki a 2014-es Occupy Central mottójú hongkongi diáktüntetések egyik szervezője volt, a nyílt utcán, erőszakkal hurcolták el. Rendőrségi források azt közölték, hogy Wong és Chow ellen azért indult eljárás, mert részt vettek egy júniusi, betiltott demonstráción - írja az MTI.

Wongot néhány hónapja három hónapos börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy a 2014-es tüntetések idején - több társával együtt - nem volt hajlandó eleget tenni egy bírósági döntésnek, miszerint el kell hagyniuk tiltakozásuk helyszínét. Az aktivistát végül egy hónappal a büntetés megkezdése után, júniusban engedték ki a börtönből.

 

A Civil Human Rights Front nevű hongkongi ellenzéki csoport egyik vezetője, Bonnie Leung a szimpatizánsaik biztonságát szem előtt tartva bejelentette, hogy a hatósági tiltás miatt nem vonulnak utcára a hét végén.

A rendőrség csütörtökön tiltotta be a tüntetést, amelyet abból az alkalomból szerveztek volna, hogy öt évvel ezelőtt a hongkongi törvényhozás elutasította a választási szabályok szigorítását célzó pekingi reformcsomagot. A tiltást azzal indokolták, hogy a szervezet által korábban kezdeményezett demonstrációk után több tüntető, újságíró, rendőr és civil szenvedett súlyos sérüléseket. A hatóságok most először nem engedélyezték a Civil Human Rights Front megmozdulását a több mint két hónapja tartó tüntetéshullám kezdete óta.

Csütörtökön nem sokkal a rendőrség bejelentése után egy kávézóban két maszkos ismeretlen megtámadta a Jimmy Shamet, a szervezet vezetőjét, aki éppen asszisztensével ebédelt. Sham asszisztense zúzódásokat szenvedett, miközben megpróbált felettese védelmére kelni a támadókkal szemben.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban már tizenkét hete zajlanak a tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

Juhász Edina 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb