Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ellenzékben még Balog is a tibetizászló-lengetők mellett állt

2017. november 27./hirtv.hu/TibetPress

A fokozott biztonsági készültséggel magyarázta a Fidesz kommunikációs igazgatója azt, hogy a rendőrség vasárnap megakadályozta a budapesti Deák téren, hogy egy férfi tibeti zászlót lengessen. A Kína által megszállt terület függetlenségéért kiálló aktivistát a 444-en megjelent videó szerint már az akció előtt körbeállták a rendőrök igazoltatás címén. Az aktivista hasonló demonstrációját már a 2012-es látogatás során sem engedte a rendőrség – a Kúria nyáron mondta ki, hogy ezzel megsértették a véleménynyilvánítás szabadságát.

„Szabadságot Tibetnek” – próbálta egy sállal üzenni egy férfi a Stefánia úton elhaladó kínai kormányfőnek, ám két rendőr azonnal elindult felé. Nem úszta meg ennyivel a Tibetet Segítő Társaság elnöke vasárnap este. A 444 felvételein látszik, hogy amikor Hendrey Tibor tibeti zászlót próbált felemelni, a rendőrök azonnal kicsavarták a kezéből.

A Kúria idén nyári döntése szerint a rendőrök az intézkedéssel megsértették Hendrey Tibor véleménynyilvánítási szabadságát.

„A véleménynyilvánítás szabadsága teljes mértékben fennáll. Magyarországon hogyha bármilyen emberijog-védő csoport vagy tibeti jogokat védő csoport szeretne rendezvényt szervezni, konferenciát tartani, beszélni az ottani helyzetről, megteheti. Amikor csúcstalálkozóra kerül sor Budapesten – és mindannyian tapasztaljuk egyébként, hogy ez milyen biztonsági előírásokkal és korlátozásokkal jár –, akkor a rendőrség nyilván foganatosíthat extra intézkedéseket ennek keretében, amely a biztonság szavatolásáról szól. Azt feltételezem, hogy a tegnapi intézkedés is ennek a keretébe illeszkedett” – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

„A gyülekezési jog mindenkit megillet, így természetesen a tibetieket is megilleti” – reagált szűkszavúan az esetre a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely, aki 2008-ban a kínai nagykövetség előtt mások mellett Balog Zoltánnal együtt még felemelte a szavát Kína Tibet-politikája ellen.

„Gyülekezési szabadság, gyülekezési jog minden embernek, minden közösségnek jár, a tibetieknek is és a magyaroknak is” – mondta akkor Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökeként.

Az emberi erőforrások minisztere a vasárnap falhoz szorított Hendrey Tiborral az oldalán 2008-ban többször is felszólalt a tibetiek elnyomása ellen. Sőt, ugyanebben az évben Balog Zoltán, Semjén Zsolt és további tizenhét képviselő Tibet-csoportot is alakított a parlamentben. Közülük hétfőn egyedül a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor állt ki Tibetért.

„Én most ilyen értelemben fölemelek egy tibeti zászlót a jelvénnyel, mert szolidáris vagyok azokkal az emberekkel, akik a véleményüket akarják kifejezni. Összedől a világ ettől? A kínai miniszterelnök szomorúan fog forgolódni az ágyában éjszaka, hogyha meglát egy tibeti zászlót?” – fogalmazott Fodor.

A kínai vezetők nyugati látogatásait gyakran kísérik a Tibettel szimpatizálók tüntetései. Az addig kvázi független állam területének nagy részét 1950-ben szállta meg a kommunista Kína. A Tibetet vezető dalai lámának 1959-ben el is kellett menekülnie az országból, azóta az ő vezetésével Indiában működik a tibeti emigráns kormány.

forrás

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb