Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Eldurvult a helyzet Hongkongban, egy tüntetőt meglőttek

2019. október 1./Index.hu/TibetPress

eredeti cikkA kínai nemzeti ünnep miatt folytatódtak a tüntetések Hongkong utcáin, később összecsapás is volt a rendőrök és a tüntetők között. A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján azért vonultak az utcára az emberek, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért.

A helyzet miatt legalább 11 metróállomást lezártak, és a kormányzati épületek környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, számítva arra, hogy az évforduló alkalmából hevesebb tiltakozások lehetnek majd.

Később voltak is összecsapások; ahogy azt a Sky News felvételén is látni lehet, az egyik helyszínen gyakorlatilag közelharc alakult ki a rendőrök és a tüntetők között.

A CNN úgy értesült, hogy

A RENDŐRSÉG ÉLES LŐSZERT HASZNÁLT EGY FÉRFIVEL SZEMBEN, A MELLKASÁN TALÁLTÁK EL, AZ ÁLLAPOTÁRÓL EGYELŐRE NEM TUDNI.

Egy twitteren terjedő videón azt lehet látni, hogy egy rendőr közelről ad le lövést egy tüntető mellkasára, aki ezután összeesik. A férfit kórházba szállították, majd később átszállították egy másik intézménybe. Ez az első ilyen eset a június óta tartó tüntetéseken, hogy egy tüntetőre éles lőszerrel lőnek.

A rendőrség később sajtótájékoztatót tartott történtekkel kapcsolatban, ezen elhangzott, hogy egy tizennyolc éves tüntetőt lőtt meg egy rendőr. A rendőrség szerint többször figyelmeztették a tüntetőt, hogy hagyjon fel az erőszakos cselekménnyel, de ez nem történt meg. "A helyszínen lévő rendőrök úgy mérték fel a helyzetet, hogy veszélybe került az életük, ezért éles lőszert használták, hogy megvédjék magukat" - hangzott a sajtótájékoztatón. A hatóság úgy tudja, hogy a meglőtt tüntető eszméleténél volt, amikor kórházba szállították. Szerintük a tizennyolc éves fiatalt vállon, és nem mellkason lőtték, ahogy az korábban elterjedt.

A hivatalos tájékoztatás eddig tizenöt ember sérült meg az összecsapásokban, egy ember kritikus állapotban került kórházba. A legutóbbi hírek szerint harminc tüntetőt vettek eddig őrizetbe.

 

A BBC tudósítója szerint könnygázt és vízágyút is bevetettek a hatóságok, egyszer a tudósító újságírók felé is lőttek könnygázgránátot. A helyszínen készült felvételeken a tüntetők több helyen barikádokat emeltek, néhányan Molotov-koktélokkal támadtak vissza, emiatt sok helyen lángolnak az utcák.
Egy másik felvételen a megtámadott rendőrök fegyvert fognak a tüntetőkre.

Helyi idő szerint az esti órákban a rendőrség azt kérte a lakosságtól, hogy ha lehet, mindenki maradjon otthon, mivel jelenleg több városrészben is zavargás zajlik. Estére több helyi újság és tévé is visszahívta az utcákról a tudósítóit.

A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb