Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Éhségsztrájkolhat az indiai aktivista

2011. augusztus 19.NOL/TibetPress

Megegyezett Anna Hazare, kedden letartóztatott indiai aktivista a rendőrséggel, amely így próbálja meg lenyugtatni az őrizetbe vétel miatt demonstráló tömegeket.

Az alku szerint Hazare 15 napon át tarthat éhségsztrájkot Delhi központjában. A hatóságok azután kezdtek tárgyalásba a 74 éves férfivel, hogy tízezrek vonultak az utcára mind az indiai fővárosban, mind vidéken. A börtön előtt összegyűltek Hazare támogatói, akik énekkel és tánccal ünnepelték az aktivista "győzelmét".

Hazarét kedden vitték be mintegy 2500 társával együtt a szigorúan őrzött Tihar fegyházba, a hivatalos indoklás szerint, hogy megelőzzék az általa tervezett megmozdulást. A rendőrség ugyanis csupán ötezer tüntető számára, három napig engedélyezte volna az akciót, míg Hazare határozatlan időre szóló éhségsztrájkot kívánt kezdeni. Az indiai belügyminiszter akkor jelezte, a világon sehol nem engedélyeznek feltételek nélkül demonstrációt.
Letartóztatása után alig 12 órával a kormány határozatban biztosította Hazare szabadonengedését, de a pacifista közölte, nem mozdul - és nem is eszik - amíg követeléseit nem teljesítik.

Manmohan Szingh, indiai miniszterelnök szerdai parlamenti beszédében elismerte, hogy Anna Hazarét "magasztos célok" vezérlik, azonban úgy vélte, "az út, amit választott a törvénytervezet elfogadására, hibás". Az ellenzéki képviselők kiabálással próbálták félbeszakítani a kabinet vezetőjét. A kormányzó Kongresszus pártot nagyon meggyengítették a korrupciós ügyek, melyek a szervezet politikusait és annak szövetségeseit érintették.

Hazare 1991-ben indította el a társadalmat megmérgező korrupció elleni mozgalmát. Több évtizedes harc után sikerült elérnie, hogy korrupcióellenes biztos kinevezését kezdeményezze a kormány. Áprilisban egy újabb tüntetésnek köszönhetően létrehozták azt a tízfős bizottságot, mely előkészítette a korrupcióellenes biztos, a Lokpal intézményének törvényjavaslatát. Az aktivista és társai azonban elégedetlenek az indítvánnyal, tiltakozásképp a jelenlegi akció helyszínén, Delhi egyik parkjában el is égették annak szövegét. Azóta nem történt előrelépés az ügyben.

A szintén őrizetbe vett Kiran Bedi, egykori magas beosztású rendőrtiszt egy helyi adónak elmondta, nem tekintik győzelemnek Hazare kiengedését. "Nem szórakozásból tüntetünk. Előre kívánjuk mozdítani ezt az országot, bevezetni a régóta szükséges reformokat" - nyilatkozta.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb