Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Csoma szobáját felújítják Zanglában

2010. november 24./erdély.ma/Dolphia/TibetPress

A tibeti napok nyitóeseményeként Irimiás Balázs váradi származású építész doktorandusz tartott előadást szombat délután a váradi Posticum Kulturális és Ifjúsági Központban arról, hogy az általa toborzott önkéntesek csapata miként újítja fel a tibeti Zangla nevű falucska sziklaerődjében azt a szobát, amelyben egykoron Kőrösi Csoma Sándor, a híres magyar nyelvtudós lakott.

Az érdeklődőket először Imre Zoltán nagyváradi képzőművész, a tibeti napok szervezője köszöntötte. A Csoma szobája című előadás volt az első fontos mozzanata annak a hat hónapig tartó rendezvénysorozatnak, amelynek célja: bemutatni, megismertetni az érdeklődőkkel Tibet különleges világát, kultúráját, hagyományait. A következő esemény december 18-án és 19-én lesz: mindkét napon 18 órától tart előadást az amerikai John Reynolds Tibet ősi tradíciójáról és annak hatásáról a későbbi buddhista iskolákra.

Irimiás Balázs egy 2007-es kerékpártúrán fedezte föl a Zanszkár tartománybeli Zangla faluban (négyezer méter magasban, közel az istenekhez) található erődítményt és benne Kőrösi Csoma Sándor szobáját. A híres magyar tudós 1823. június 20. és 1824. október 22. között ebben a falucskában tanulta meg a tibeti nyelvet, merült el jobban az ottani irodalomban, kultúrában. A műemlék-helyreállítással foglalkozó fiatal építész, bár nyaralni, pihenni ment arra a vidékre, afféle „szakmai ártalomként” fölfigyelt a meglehetősen romos állapotban lévő magyar vonatkozású emlékhelyre. Addig inkább csak felületesen ismerte az első tudományos igényességű tibeti angol szótárat elkészítő, hatalmas és értékes ismeretanyagot összegyűjtött Kőrösi Csoma életútját, munkásságát. Ám ez után a túra után szívügyének tekintette azt, hogy önkéntesekkel felújítsa a Csoma-szobát.

Önkéntesekből álló csapatot és támogatókat toborzott, és már 2008-ban visszatért Zanglába egy lelkes kis társaság kíséretében. Azóta minden esztendőben három hónapot ott dolgoznak, hogy helyreállítsák az emlékhelyet. Mindenki önként, „szerelemből” dolgozik. Létrejött a Csoma Szobája Alapítvány is, amelynek kuratóriumi elnöke Irimiás Balázs. Lapunknak elmondta: „Két éven belül összedőlt volna a Csoma-szoba. Az utolsó pillanatban kezdtünk hozzá a felújításhoz.”

2008-ban az épület felmérésével foglalatoskodtak. Tégla- és gerendajegyeket is árultak, hogy pénzt szerezzenek a szükséges építési anyagok megvásárlására és a helybéli munkások napszámának kifizetésére. Egy-egy vályogtégla vagy gerenda megvásárlásával hozzá lehet járulni a Csoma-szoba és a palotaerőd megmentéséhez; az adományozó nevét bevésik az építőelembe, a téglákat beépítik a házba.

2009-ben nagyobb lendülettel, még többen tértek vissza Tibetbe. Az idén folytatódott a téglavetés. A munkálat végén volt egy nagyobb szertartás és ünnepség, amelyen a falu apraja-nagyja részt vett. A helybéliek jóravaló, félénk, szerény emberek. Szeretettel fogadták és fogadják az önkénteseket, akik az ottani gyermekek oktatásával is foglalkoznak – ezzel is őrizvén Csoma szellemiségét. Fontos hatása van annak, hogy van idő a helybéliekkel beszélgetni. A tibeti kolostorokban egyébiránt a szerzetesek sokat tudnak Csomáról, tisztelik a jeles magyar tudóst.

További terveik között szerepel egyebek mellett egy Kőrösi Csoma Sándor-szobor elhelyezése a palotaerőd szentélyében. Szeretnék, ha egy képregény is születne a magyar tudósról, ezzel is népszerűsítenék a jellegzetesen kelet-európai hőst. Egy úgynevezett szoláriskolát is létrehoznának a zanglai gyermekeknek, ami olyan épület volna, amelyet nem kellene télen fűteni.

Irimiás megjegyezte: büszkék arra, hogy amikor szeptemberben a Dalai Láma Budapestre látogatott, az ő alapítványuk volt az egyetlen szervezet, amelynek képviselőit fogadta. Arról is szólt: a felújítási munkálatnak több mint a felével megvannak. Ám jövőre következnek a technikailag jóval nehezebb munkák.

Az érdekes előadás és a vetített képek, filmek varázslatos világba kalauzolták a résztvevőket. Akinek fölkeltette az érdeklődését a téma, a www.csomasroom.org honlapon találhat bővebb tájékoztatást, érdekességeket. Irimiás Balázs egyébiránt első ízben tartott előadást Váradon a nagylélegzetű projektről, és szíves-örömest tett eleget a meghívásnak.
Tóth Hajnal/Reggeli Újság

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb