Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Brüsszelben is téma lett a tibetiek budapesti berendelése

2011. június 30. /HVG.hu/TibetPress

Kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz (EB) az Európai Parlament (EP) zöld frakciója a kínai miniszterelnök hétvégi budapesti látogatása alatt a bevándorlási hivatalba berendelt tibetiek ügyében - tudta meg a hvg.hu.

A várhatóan az Orbán Viktor jövő heti strasbourgi meghallgatása során is felmerülő téma kapcsán a zöld honatyák arról kérdezték az EB illetékeseit, hogy egyetértenek-e a többségükben magyar állampolgárságú tibetiek berendelésével, illetve a felszólításnak eleget tevő tibeti tanárnak a kínai delegáció távozásáig tartó “önkényes fogvatartásával”.

A hvg.hu birtokába került dokumentum szerint a párt arról is érdeklődik az EU végrehajtó testületénél, egyetértenek-e abban, hogy a magyar hatóságok tibetiekkel szembeni fellépése sérti az alapvető emberi és szabadságjogokat. A kérdésben arra is kitérnek, hogy miközben Orbán Viktor szerint a kormány nem tolerálja az ország stratégiai érdekeit veszélyeztető, a nemzetközi látogatásokhoz kapcsolódó tüntetéseket, addig fideszes párttársai a bevándorlási hivatal lépéseit elítélő nyilatkozatot tettek.

Gál Kinga, Gyürk András és Szájer József európai parlamenti fideszes képviselő és Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő is aláírta a Szabadság Kör hétfői nyilatkozatát, amelyben a politikusok és közéleti személyek által korábban alapított szervezet elfogadhatatlannak tartotta a tibetiek berendelését. Az LMP is elítélte a történteket, az állampolgári jogok biztosa pedig vizsgálatot indított az ügyben.

A Tibetet Segítő Társaság szerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BÁH irodájába. Emellett a kínai miniszterelnök hétvégi látogatásának helyszínein a rendőrök megakadályozták a "demokratikus országokban jogszerű" tiltakozási módokat, több, Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és ellehetetlenítettek, megakadályozva, hogy kifejezzék véleményüket. A társaság jogi intézkedéseket is kilátásba helyezett az álláspontjuk szerint "durva jogsértések" miatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb