Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"Befejezték képzésüket" az átnevelőtáborokba zárt ujgurok - idézi az MTI a kínai állami propagandát

2019. július 30./444.hu/TibetPress

eredeti cikk

Sarkadi Zsolt

„Befejezte képzését és hazatért a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen működő »oktatási intézmények« tanulóinak többsége – jelentette be keddi pekingi sajtótájékoztatóján a terület kormányzata.” Így indult az MTI július 30-án, 14.13 perckor kiadott, a pekingi tudósító, Nagy Mariann által beküldött híre, amiben a magyar hírügynökség elismételte Kína nyugati, Hszincsiang-Ujgur tartománya vezetőinek szavait. A tartomány vezetői most is tagadták, hogy börtöntáborokba hurcolnának muszlim vallású ujgurokat.

Az MTI híre így folytatódik:

„Alken Tuniaz kormányzó-helyettes azt hangoztatta: a sajtó koholmánya volt csupán az a híresztelés, miszerint a központokban a tanulókat rossz bánásmódban részesítették volna. A képzésben résztvevők kérhettek szünetet és rendszeresen hazalátogathattak.

A kínai kormány álláspontja szerint a muszlim vallású ujgur kisebbség lakta területen létesített központok önkéntes alapon biztosítottak képzéseket azok számára, akiknek az életére „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus.”

Ez a hivatalos kínai állami propaganda, ami több nyugati szerkesztőség és jogvédő szervezetek által összegyűjtött bizonyítékok alapján azonban nem felel meg a valóságnak. A BBC például néhány héttel ezelőtt mutatta be az egyik ujgur átnevelőtábort, ahová már azért is bekerülhet valaki, mert rákeres a Mohamed vagy a Korán szavakra az interneten. A BBC filmjéből kiderül többek közt az is, hogy a táborokba zárt ujgurok az épületet, és cellaszerű szobáikat sohasem hagyhatják el, néhányukon pedig külsérelmi nyomok is látszottak.

 

Igaz, 7 bekezdésnyi kínai propaganda után az MTI is megemlékezik valami ilyesmiről, ennyit írnak:

„Nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ megfigyelői szerint azonban legalább egymillió embert – zömében az ujgur és kazah népcsoportokba tartozókat – akaratuk ellenére zártak átnevelő táborokba Hszincsiangban.” (Mérce)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb