Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Everestre özönlő tömeget korlátozná Nepál

2019. május 29./Index.hu/TibetPress

eredeti cikkA Mount Everest csúcsán kialakult dugó, és az emiatt bekövetkező tragédiák miatt új szabályok bevezetését fontolgatja Nepál, írta a The New York Times. A hatóságok megválogatnák, kik kapnak engedélyt arra, hogy mászhassanak a világ legmagasabb hegyén.

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten annyian voltak a csúcs körül, hogy a mászók több órás várakozásra kényszerültek 8800 méter környékén. Ilyen magasságban minden egyes perc sokat számít, így érthető, ha néhány nap alatt legalább 11 halálesetet okoztak a tumultuózus jelenetek. A hangulat egyes mászók szerint állatkertre emlékeztetett a csúcs közelében.

Lelassult, fáradt mászók vánszorogtak tömött sorokban, hogy a csúcsra érve elkészíthessék a maguk szelfijét.

A NEPÁLI KORMÁNY ILLETÉKESEI FONTOLGATJÁK, HOGY A KÖZELJÖVŐBEN AZ ENGEDÉLYHEZ SZÜKSÉG LESZ A HEGYMÁSZÓ TAPASZTALTSÁGÁT IGAZOLÓ DOKUMENTUMOKRA IS. BIZONYÍTANI KELL MAJD A JÓ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT IS.

A Mount Everest két ország határán áll: míg Nepál eddig mindenkinek megadta az engedélyt, Kína eddig is szigorúbb volt. Miközben idén 800 mászó kapta meg az engedélyt a nepáli oldalon, a kínai hatóságok csak 300 engedélyt adtak ki. Ennek következménye, hogy ott csak 2 haláleset történt.

Meg kell persze említeni, hogy a kínai oldalról vezető út hosszabb és nehezebb, ezért onnan eleve kevesebben próbálkoznak.

Amikor nem hegymászók mennek az Everestre

Az mindenesetre látszik, hogy a Mount Everest környékéről nem csak a mászók száma miatt tűnt el a hegymászásra jellemző hangulat.

A TÖMEGBEN A MÁSZÓK EGYMÁST TOLTÁK FÉLRE, A BAJBA JUTOTTAK PEDIG HIÁBA KÉRTEK VIZET ÉS ÉLETMENTŐ OXIGÉNT MÁSOKTÓL, ÍRJA A BESZÁMOLÓK ALAPJÁN AZ AMERIKAI LAP.

A balesetekért okolható a mászók elégtelen fizikai állapota. Több haláleset azért következett be, mert a várakozás közben kifogyott az oxigén, és az alpinista anélkül egyáltalán nem bírta elviselni a magaslati körülményeket.

Az engedélyhez eddig a pénzen kívül vázlatos önéletrajz és egy egészségügyi papír elég volt.

A Mount Everest megmászását az Index által megszólaltatott neves lengyel mászó, Krzysztof Wielicki egyébként már csak magashegyi turizmusként emlegeti. A legendás lengyel alpinista arra utalt, hogy a legtöbb próbálkozó már nem hegymászó, hanem olyan pénzes kuncsaft, akit drága pénzen próbálnak a csúcsra juttatni a nepáli ügynökségek.

A Nemzetközi Hegymászószövetség biztonságért felelős vezetője, Amit Chowdhury rámutatott: Nepálban senki nem ellenőrzi, kiből lesz hegyivezető. "Nepálban a főváros utcáin lehet serpát bérelni, vagy az utazási irodád mutat rá egy emberre, hogy itt a serpád. Ennyi."

Nepálban tavaly egy másik hegymászást érintő botrány is kipattant: a hegyi házak vezetői hashajtót szórtak a turisták ételébe, hogy aztán helikopteres mentést kelljen hívni. A biztosítók által fizetett összegből a helikopteres cégek kenőpénzt fizettek a menedékházasaknak.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb