Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Altaj-hegység hunjai

2011. május 17./barikad.hu/OB/TibetPress

Mongólia több pontja, így a nyugat-mongol Hovd megye is sok hun emléket rejt. Ezeket deríti fel egy közös, amerikai-mongol régészeti expedíció.

Korai ásatások

A Mongol-Altaj környéke a szovjet megszállás évtizedei alatt szigorún lezárt területnek számított, ezért a hatóságok ott nagyon kevés ásatást engedélyeztek. Először 1960-ban C. Dordzsszüren kapott engedélyt terepmunka végzésére és egy szezon alatt 60 hun sírt számolt össze Manhan járásban. A mongol régész mindössze két kis sír feltárását végezte el. A nagy sírokat ugyanis az akkori technikai felszereléssel nem tudták kiásni. 1987 és 1990. között egy másik nagy mongol régésznek, Navaannak már sikerült két nagy, nemesi sírt feltárnia és a sírokból előkerült gazdag leletek vizsgálta során rájött, hogy azok nagyon hasonlítanak a híres észak-mongol Nojon úli (oroszosan: Noin ula) hun kurgánsírok kincseire. A 11 méter mélyen fekvő sír két kamrát rejtett, ahol díszes koporsók töredékeire, valamint arany használati eszközökre bukkant, de előkerült egy szekér maradványa, valamint bronz eszközök is.   

Több száz sír

2006-tól egy közös amerikai-mongol expedíció kezdett vizsgálódni a térségben. Az első évben csak hun sírokat térképeztek fel. Az eredmény mindenkit meglepett, hiszen csak az első ásatási szezonban Hovd megye déli részén 132 sírt azonosítottak be, jóval többet, mint Dordzsszüren. Azóta a megtalált sírok száma 245-re emelkedett és a nyári felméréstől újabb emlékek felfedezését remélnek. Nojon úlnál ugyanis mintegy 500 feltáratlan hun sír rejtőzik. A kutatók felmérték, hogy a sírok többnyire a magas hágók mellett találhatók, vagy pedig védett hegyek között bújnak meg.  A sok sír előkerülése főleg annak köszönhető, hogy az 1960-as évek óta a régészek alaposan megismerték a hun temetkezési szokásokat és könnyen felismerik a hun sírok szerkezetét. Volt, ahol igazi temetőket találtak, azoknál egy nagy, négyszögletes temetkezés mellett kis, kerek sírok sorakoztak. 2007-ben az expedíció két sírt feltárt. Az expedíció tagjai kiderítették azt, hogy a hun sírok szinte mindenhol- mongóliában és a Bajkál-tónál - nagyjából hasonló méretűek és kialakításúak voltak. Mintha létezett volna egy szabvány, hogyan alakítsák ki azokat.   

A Selyemút hunjai

Az expedícióban résztvevő amerikai kutatók Hovd megye egyéb történeti emlékét is elkezdték feltérképezni, hogy megismerjék a terület ősi történetét. Már a hun-kori vizsgálódásuk alapján is megdőlt egy régi elképzelés, miszerint az Altaj-hegység környéke csak a hun birodalom határvidéke volt. Az Aranyosnak nevezett hegység valójában a hunok egyik legfontosabb nyersanyag lelőhelyének számított, onnan bányászták ki a nemesfémeket, de a közeli Selyemút kínálta lehetőség is vonzotta a lovasokat, akik a magas hágókon át eljuttatták portékáikat – nemesfém tárgyaikat és állataikat - a városok piacaira. A kínai krónikák feljegyzései szerint az ott élt hunok szoros diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat ápoltak az ott élő szkíta városlakókkal és a kereskedőkkel.

Szkíta áldozati emlék, Hovd, Mongólia

Ősi emlékek nyomában

Az amerikai és a mongol régészek a térségben egyéb ősi emlékeket is feltérképeztek Eddigi adatok alapján 275 emlékművet találtak. A főleg kazakok lakta Bajan-Ölgij megyében több száz ősi sziklarajzra leltek, melyek a neolit kortól egészen a késő középkorig az ott élő lovasok, szkíták, hunok és türkök művészetének legszebb szabadtéri múzeuma. A régészek sok szkíta áldozati emléket, úgynevezett szarvasos követ találtak, de azoknál eddig még nem végeztek feltárást. Az Altajban régi, 6. századból való türk áldozati központok is megbújnak. A türk táltosok, a kámok faragott kőoltárok mellett, egy bálványkő szomszédságában végezték el szokásos áldozataikat az égnek és a földnek és a szellemeknek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb