Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Aggasztó napok a Dalai Láma számára

The Globe and Mail – 2006. július 10.

Lhásza – Évekkel ezelőtt a Dalai Láma Tibetből való elmeneküléséhez a diplomáciai megoldás reményét fűzte. Függetlenség helyett megegyezésre törekedett, türelmesen várta, hogy a megbeszélések a követei és a középszintű kínai tisztviselők között áttöréshez vezessenek.

Azonban négyévnyi tárgyalás is csak csekély eredményre vezetett. A múlt héten 71. születésnapját ünneplő száműzött tibeti spirituális vezetőt Kína hivatalos tibeti kormánya személyesen Őszentsége ellen irányuló támadásnak tette ki – figyelmeztetve kemény vonalas ellenfeleinek erejére.

A Dalai Láma születésnapján kínai zászlók ezrei lengedeztek Tibet minden utcáján és jelentős épületén, a legkisebb falutól egészen a legnagyobb városig. Hivatalosan a vörös kommunista zászlókkal Kína Tibetbe vezető új vasútvonalát ünnepelték, de ezek egyben Peking egyre erősödő befolyásának eleven jelképei voltak a térségben.

A módos üzletembertől az egyszerű pásztorig mindenkit arra köteleztek, hogy vásároljon kínai zászlót, és jól láthatóan helyezze ki ebben a hónapban. Ez szintén tisztán mutatta, hogy Kína képes akár Tibet minden kis szegletében gyakorolni a hatalmát.

A Dalai Láma és támogatói ismét kinyilvánították, hogy a tárgyalások a követek és a kínai tisztviselők között fejlődést mutatnak. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Peking talán engedélyezi Őszentségének, hogy Kínába látogasson és elzarándokoljon buddhista helyekre.

De ezek a remények a múlt héten semmivé foszlottak, amikor a Tibeti Autonóm Régió kormányának elnöke, Champa Phuntsok a Dalai Lámát igen bántóan megvádolta.

Azt állította, hogy a buddhista vezető egy „képmutató” valamint „veszélyt jelent a nemzeti biztonságra”, és szándékosan titkolja a céljait. „Csaló taktikákat alkalmaz” - folytatta az elnök. „Mindeddig csak a taktikai váltásait láthattuk. Továbbra is minden lépése álcázva arra irányul, hogy elérje Tibet függetlenségét.”

Különösen megvető gesztust gyakorolva a száműzött vezető felé, Phuntsok a médiamágnást, Rupert Murdoch-ot idézte elismerően, aki 1999-ben a Dalai Lámáról a következőket mondta: „politikával igen sokat foglalkozó, öreg, Gucci cipőben csoszogó szerzetes.” Majd az elnök hozzátette: ezek a szavak vezessék mindenki álláspontját a Dalai Lámával kapcsolatosan.

Mivel nem Champa Phuntsok a legmagasabb rangú kínai vezető Tibetben, nem valószínű, hogy a felettesei felhatalmazása nélkül tett volna ilyen kijelentéseket. Az is egyértelmű, hogy nem indítana támadást, ha Kína és Őszentsége közel állna a megegyezéshez.

Csakugyan, a kínai elnök, Hu Csin-tao az elmúlt években igen szigorúan kezelt minden típusú véleménykülönbséget, és ez alól Tibet sem volt kivétel.

Indiai jelentések, ahol a Dalai Láma száműzetésben él, azt állítják, hogy négy év eredménytelen tárgyalássorozat után számos tibeti már kiábrándult Őszentsége visszafogott „középutas” stratégiájából.

A Dalai Láma, aki 1959-ben, miután a kommunista csapatok átvették a hatalmat Tibet felett, Indiába menekült, már több mint egy évtizede elmondta, hogy lemondott Tibet függetlenségének visszaszerzéséről. Ehelyett „önkormányzatot és széleskörű autonómiát” szeretne a Kínai Népköztársaság keretein belül.

2002-ben követeket küldött Kínába. Négy évtized után idén februárban Őszentsége azt mondta, a tárgyalások „némi fejlődést” mutatnak. További optimizmusra adott okot áprilisban egy magas beosztású kínai hivatalnok, aki elmondta, hogy Peking talán engedélyezi a Dalai Láma látogatását, amennyiben egyértelműen kijelenti, hogy teljes mértékben lemondott a függetlenségről.

Úgy tűnt, olajágat nyújtottak a száműzött vezetőnek.

Azonban Phuntsok a múlt héten Lhászában tartott sajtókonferenciáján visszautasított minden arra vonatkozó állítást, hogy a tárgyalások sikeresek lennének.

Hangsúlyozta, Peking továbbra is azt várja a Dalai Lámától, hogy ismerje el Tajvant „Kína elidegeníthetetlen részeként.” Továbbá azzal vádolta Őszentségét, hogy szorgalmazza az etnikai tisztogatást. Így kívánja megvalósítani az öt tibetiek által lakott kínai tartományból „Nagy Tibetet”.

Luisa Durante, a Kanadai Tibet Bizottság szóvivője elmondta, „nagyon elkeserítő” volt látni, hogy Phuntsok semmilyen konstruktív megjegyzést nem tett a párbeszéd kapcsán.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb