Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Vatikán a buddhistákkal együtt harcolna a korrupció ellen.

2018. május 14./Buddha FM/TibetPress

eredeti cikk

A vallásközi párbeszédért felelős pápai tanács Vészákh alkalmából kiadott üzenetében a korrupció okait és káros hatásait elemzi, és javaslatokat tesz rá, hogyan lehetne megelőzni és megszüntetni azt.

A Vatikán arra buzdítja a buddhistákat és keresztényeket, hogy közös munkával küzdjék le és előzzék meg a korrupció „förtelmes bűnét” úgy, hogy megszüntetik a kiváltó okait. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa (PCID) szerdán tette közzé a felhívást egy olyan üzenetben, melyet a közelgő buddhista ünnep, a Vészákh alkalmából írtak.

A Vészákh, amelyet nem hivatalosan a Buddha születésnapjának is szoktak nevezni, Gautama Buddha születéséről, megvilágosodásáról és haláláról emlékezik meg, és a különböző országok más-más napokon ünneplik.

„A korrupció, melynek lényege a hatalommal való visszaélés személyes nyerészkedés céljából, a magán- és közszférában egyaránt olyan kiterjedt botránya a mai világnak, hogy az ENSZ december 9-ét Nemzetközi Antikorrupciós Nappá nyilvánította” – áll az üzenetben, amelyet a PCID elnöke, Jean-Louis Tauran bíboros, és titkára, Miguel Ángel Ayuso Guixot püspök írt alá.

Ferenc pápa

Az üzenet felidézi, hogy Ferenc pápa februári imájában kiemelte a „korrupció bűnét”, és azt mondta, hogy a szegények fizetik meg végül a korrupció árát. A Szentatya szerint „a korrupcióból kivezető egyetlen út… a szolgálat”, mert a korrupció a büszkeségből és arroganciából táplálkozik, míg a szolgálat szerénnyé tesz.

Buddhizmus a korrupció ellen

A Vészákhra szánt üzenet kiemeli azt a buddhista tanítást, hogy a kapzsiság,a gyűlölet és a tévképzet a három fő méreg, amelytől véglegesen meg kéne szabadítani az egyént és a társadalmat. A buddhizmus második fogadalma is említésre kerül: “ne vedd el azt, amit nem adnak.”

Tettre hívás

A PCID szerint a korrupció következménye például a rossz kormányzás, a nemzeti vagyon fosztogatása, alacsony gazdasági növekedés, infláció, adóelkerülés, nagy egyenlőtlenség és a környezet pusztulása.
Ezért a Vészákhra küldött üzenet felhívja a buddhistákat és keresztényeket, hogy küzdjenek meg ezzel a gonosszal konkrét tettek által: például a korrupt emberek azonosításával és elszámoltatásával, a pénzügyi integritás köztudatba emelésével; azzal, hogy több nőt vonnak be a politikába, valamint átlátszó és befogadó intézményeket hoznak létre.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb