Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti vezető örülne a magyar rokonságnak

2004.november 3./Origo.hu/TibetPress

eredeti cikk

Szamdong Rinpocsét, az indiai emigrációban működő tibeti kormány miniszterelnökét kérdezhették olvasóink. Kíváncsiak voltak Tibet függetlenné válásának esélyeire, a tibeti-magyar kapcsolatokra. Kiderült, hogy a tibeti vezető nem tudja elhagyni a testét, ha ugyanis képes lenne rá, már rég elhagyta volna.

"A szimpátia is jelentős érték"

Lát-e reális esélyt a tibeti függetlenség elnyerésére? (karojj)
Igen, a lehetőség megvan. De ebben a pillanatban az autonómia elnyerésének lehetőségét keressük, nem a teljes függetlenségét.

El tudja képzelni, hogy Tibet Kínán belül működő, de nagyobb függetlenséget élvező tartomány legyen saját kormányzattal? (pingo)
Nincs kétség, hogy ha Tibet újra önálló lesz, még akkor is, ha autonómián keresztül, akkor szükség lesz saját kormányra.

Volt-e valaha Tibet független állam, és ha igen, akkor mikor? (megyo)
Tibet független volt a 6. századtól kezdve, a civilizáció kezdete óta. A 13. században Tibetet a mongolok szállták meg 20 évre. 1273-tól 1951-ig Tibet független állam volt. 1951. május 23-a óta Kína tartja megszállás alatt.

Azt szeretnem megtudni, hogy milyen formában lehet valaki tibeti állampolgár. (HaziSaman)
Ebben a pillanatban nincs lehetőség arra, hogy valaki tibeti állampolgár legyen, mert Tibetet Kína megszállva tartja, és nem adnak tibeti állampolgárságot senkinek. Az emigrációban működő tibeti kormány pedig nem hozott olyan törvényt, ami a tibeti állampolgárság elnyerését lehetővé tenné.

Mit gondol a jelnlegi kínai vezetésről? Mintha az utóbbi időben liberálisabb hangot ütöttek volna meg a külpolitikában.
Igen, változnak, és reméljük, hogy a jövőben további változások következnek be.

Miből finanszírozzák a tibeti kormány működését? (gyurcsi)
Minden emigrációban élő tibeti önkéntes adót fizet. Más kormányoktól és nem kormányzati szervektől is kapunk támogatást.

Hány tibeti él Kínában, és hányan élnek emigrációban? (j_chan)
135 ezer él emigrációban, Tibetben pedig közel 6 millió tibeti él.

Nem gondolja, hogy a nyugati államok állandóan ismételgetett Tibet-szimpátiája csak politikai népszerűségkeresés? Eddig még senki nem tett túl sokat azért, hogy Tibet tényleg elnyerje függetlenségét. (bimbo)
A szimpátia is jelentős érték. Jelenleg a nemzetközi politikai helyzetben nem látunk lehetőséget arra, hogy Tibet elnyerje a teljes függetlenséget. Várnunk kell a megfelelő alkalomra. Akkor az emberek szimpátiája konkrét tettekké változhat.

A szombati előadáson én is ott voltam, és nagyon élveztem, köszönöm, hogy időt szánt ránk. Ott említette, hogy amennyiben megint létrejön Tibet mint szabad ország, nem lesz hadserege. Nem tartanak attól, hogy a kínaiak ezt látva újra elfoglalják, vagy más hatalom szállja meg országukat? (daffodil)
Ha erőszakmentes tudatot tudunk kialakítani, akkor nincs szükség a hadseregre, és senki nem tudja újra elfoglalni az országot. Tibet nagyon kicsi. Ha lenne is hadseregünk, akkor sem tudnánk megvédeni magunkat a nagyhatalmaktól.

Gondolja, hogy Kína a most már han többségű Tibetnek autonómiát ad? Éppen azért, mert mivel már kisebbségben vannak a tibetiek, nem félnek attól, hogy elszakadnak? (fonak)
Ha megkapjuk az autonómiát, az a tibetiekre vonatkozik majd, nem minden emberre, aki Tibetben él. Mint Hongkongban, ahol szintén élnek hanok, de nem tartoznak a hongkongi közösséghez. Ha Tibet megkapja az autonómiát, akkor az ott élő hanok nem lesznek tagjai a tibeti autonóm közösségnek. A kínai alkotmányban szerepel, hogy a kisebbségeknek joguk van az autonómiához.

Mit gondol arról, hogy Tibet zászlaja tiltott felséguralmi jelképnek számít Kínában? (Houdini)
A zászló egy független nemzetet jelképez, azért tiltják.

Mennyi sikert érnek el a különböző Free Tibet! mozgalmak? Mennyiben sikeresek például a Beastie Boys által szervezett jótékonysági koncertek? (Houdini)
Véleményem szerint nagyon sikeresek. A siker a cselekvés végeredményében mutatkozik meg. Ezek a koncertek nagyon megerősítik az emberekben a tibeti ügy létezését, és felhívják a figyelmüket a problémára.

"Sok sikert értek el a magyar aktivisták" << 2/3. oldal >>

Egyes feltételezések szerint van rokonság a tibetiek és a magyarok között. Vannak magyar nevű települések Tibetben, és van pár szavunk, ami hasonló betűit és jelentését tekintve, pl.: POTALA = PALOTA. Ön örülne, ha ez két kis ország rokon lenne? (Mandalana)
Igen, természetesen. Nem tudom biztosan megmondani, hogy milyen kapcsolat volt a két nemzet között a múltban, de jelenleg nagyon szoros kapcsolatunk van. Ezért vagyok itt. Irodánk is van Magyarországon. Lehet, hogy vannak hasonló szavak a nyelvünkben, de a potala nem tibeti szó, hanem szanszkrit.

Úgy tudom, nem először jár Mgyarországon. Mit gondol a magyarokról, és hogyan tetszett az ország? (hary_j)
Nagyon tetszik az ország. Most húsz év után tértem vissza, és nagyon sok fejlődést és változást látok.

Igaz-e, hogy Tibetben van a Föld koronacsakrája és Magyarországon a Föld szívcsakrája? Tudja-e, hogy hol van a többi csakra? (bf1978)
Nem tudom.

Tervezi-e Őszentsége kormánya, hogy diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon? (HaziSaman)
Már van képviseletünk, ami Őszentségét képviseli. A cím: Tibet Ház Alapítvány. XII. kerület, Városmajor utca 23.

Hallott-e arról, hogy a közelmúltban Magyarországon egy Tibet-szimpatizáns tüntetést megzavart egy kínai diplomata, és önmagából kikelve dúlt-fúlt, eltépte a tibeti zászlót? (Mandalana)
Hallottam erről az incidensről. De nem voltam meglepve.

Mennyi sikert érhetnek el a magyar aktivisták Tibet szabadságában? Arra gondolok, hogy például a Korai Öröm nevű zenekar vezetésével minden évben megrendezünk egy tüntetést a kínai nagykövetség előtt. (Houdini)
A magyar aktivisták már eddig is sok sikert értek el, és véleményem szerint a jövőben is így lesz. De azt gondolom, hogy a kínai nagykövetség előtt tartott tüntetések helyett új stratégián kell elgondolkodniuk. Pillanatnyilag próbálunk kapcsolatot létesíteni Kínával. Ezért szükséges a bizalom kialakítása.

Olvastam a tibeti központi kormányzat site-ján, hogy adatbázis-specialistákat keresnek. Ha önkéntesként kimennek dolgozni, van-e erre lehetőség? (HaziSaman)
Van.

Elhagyná a testét, ha tudná

Minden tibeti szerzetes képes elhagyni tudatosan a testét ? (kevin28_szhely)
Nem. Nagyon kevesen képesek rá.

Ön képes elhagyni a testét tudatosan? (kevin28_szhely)
Nem, nem tudom. Ha tudnám, már rég elhagytam volna.


Kérdésem inkább a szellemi tanítóhoz szól, mintsem a politikushoz. Miért viselnek a tibeti szerzetesek vörös és sárga színű ruhát? Mit jelképez ez? Tudomásom szerint ezek a színek inkább a földies energiákhoz kapcsolódnak. (Hematit_to)
A hagyomány szerint 13 színű szerzetesi ruhát különböztetünk meg. Az indiai kultúrában Buddha idején a sárga és vörös szerzetesi ruha volt a szerzetesek viselete, mert a hétköznapi emberek ezeket nem viselték, mivel ezek a színek a lemondást jelképezték. A szerzetesek ezért választották ruháik színének a vöröset és a sárgát. A melegebb éghajlatú területek a sárgát viselik, de mivel Tibetben hideg az éghajlat, ott inkább a vöröset hordják, mert az melegebb szín.

Maga is vallásos? Buddhista vagy taoista? (ders)
Buddhista vagyok.

Ismeri-e Sogyal Rinpocsét? (Mandalana)
Igen, ő a barátom.

Shambhala létezik ön szerint? És ha igen, akkor ki juthat el oda? (Petiii|nincs)
Véleményem szerint Shambhala létezik, de nem tudlak eljuttatni oda, nem tudom megmutatni, hol van.

A vakok, akik még soha nem láttak, de lehetőséget kapnak évek után, hogy látók lehessenek, sokszor félnek attól, hogy mi lesz, ha látnak majd. Lehet-e hasonló félelme valakinek, aki megvilágosodás előtt áll? (bf1978)
A félelmet jóval a megvilágosodás előtt meg kell szüntetni. Így a megvilágosodás előtt nem lesz bennünk félelem.

Úgy tudom, a buddhisták és a taoisták között nincs túl sok egyetértés. Ez igaz? És miért? (ders)
Véleményem szerint nincs túl sok nézeteltérés, bár nem ismerem tökéletesen a taoizmust.

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy kaptam egy Jetsun Kusho Chimey Luding Rinpocse által megáldott szalagot. Szeretném megkérdezni, hogy az élet mely területén tud segítséget nyújtani? (Hajni67)
Megvédheti a negatív hatásoktól, és megvédheti a fizikai és mentális nehézségektől.

Mit szokott csinálni szabadidejében? (bohoc)
Nincs túl sok szabadidőm sajnos. Ha mégis akad, akkor csak két dolgot csinálok: alszom vagy olvasok.

A Tibetről szóló dokumentumfilmben láttam, hogy a tibeti nők kötényének mintája vízszintes csíkozású, és különbözőek a színek is meg a csíkok elrendezése is. Ennek van valamilyen szimbolikus jelentése? (daffodil)
Nem hiszem, hogy szimbolikus jelentése lenne. Ez csak minta, design.

Mit jelent az ön neve: Szamdong Rimpocse? (avea)
Szamdong azt jelenti: egy híd előtt. Ez egy különleges helyre utal, ahol a második Szamdong született. Rinpocse pedig nem egy név, hanem egy megszólítás. Jelentése: értékes.

Mit jelent az, hogy ön a 4. Szamdong Rinpocse emanációja? (gomboc)
Ez egy tibeti hagyomány, ami arra szolgál, hogy felismerjük a tibeti tanítók reinkarnációját. Előttem már négy Szamdong volt, akit felismertek. Én vagyok az ötödik ebben a sorban. De személyesen nem hiszek ebben a rendszerben. Mivel nem emlékszem semmire a múltból.

Igazat adna-e Apa sherpának, aki több mint 13-szor mászta meg a Himaláját, abban, hogy 'egyetlen dolog magasabb a Himalájánál: a létezés...' ? (Mandalana)
Egyetértek.

Ha a gyerek (6 éves) láthatóan fejlettebb lélek, mint a szülő, hogyan segítheti a gyerek lelki fejlődését a szülő? (bf1978)
Ha egy 6 éves gyerek már fejlettebb, mint szülei, akkor nem hiszem, hogy szüksége van bármilyen segítségre a szülők részéről. De a szülőknek intelligensen kell együttműködniük vele.

Barátja vagy csak munkatársa a dalai láma? Tudna róla mondani pár szót? Milyen ember a hétköznapokon, stb. (lamer)
Ő a tanítóm. Nagyon együttérző egyéniség. Mindenki számára, aki kapcsolatba kerül vele, ez óriási haszonnal jár. Hihetetlen szeretetet és együttérzést sugároz mindenki felé. Egyszerűség, őszinteség, céltudatosság: ezek az Ő legnagyobb értékei.

Ön szerint a világ romlik vagy pedig javul? (bf1978)
Véleményem szerint a világ nagyon gyorsan romlik, és nincs semmi jele a fejlődésnek. De van növekedés. Ezt azonban meg kell különböztetnünk a fejlődéstől. Ha idejében érkezik valami gyógyír, akkor az segíthet, de ha nem, akkor a világ összeomlik a növekedés súlya alatt.

Köszönöm a kérdéseket. Viszontlátásra.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb